Kategoriler
Emlak Haberleri

Bursa’da konut satışları beklenen değerleri aştı

Bursa’da konut satışları beklenen değerlerin üzerine çıktı. Kamu bankaları tarafından yeni kredi destek paketleri satışların önünü açmaya devam ediyor. Birinci el konutlarda faiz oranının 0.64’e düşmesinin ardından, ikinci el konutlarda belirlenen 0.74 faiz oranı vatandaşa hız kazanırdı. Bununla birlikte peşinat oranının yüzde 10’a çekildiğini duyanlar bankalara başvuru yapmak için gecikmiyor.

Bursa’da konut satışları zirveyi gördü

Kamu bankaları öncülüğünde başlatılan birinci el konutlarda 0.64, ikinci el konutlarda 0.74 faiz oranı vatandaşı heyecanlandırdı. 12 ay ödemesiz dönem ve 15 yıl vade seçeneğini duyanlar erteledikleri hayallerinin peşinden koşuyor.

15 yıldır emlak sektöründe çalışan Özkan Aydemir, konut satışları hakkında değerli açıklamalarda bulundu. “Bursa, Türkiye’nin göz bebeğidir” diyen Aydemir, İstanbul’dan sonra Bursa’nın en büyük ihracatı yapan ikinci il olduğunu dile getirdi. Bu sayede ekonomide öne çıkan ilin, İzmir, Ankara ve İstanbul’un tam ortasında yer aldığı söylenebilir. Ege bölgesine gidişin bütün yollarını sağlayan Bursa, aynı zamanda sanayisiyle, turizmiyle ve deniziyle de öne çıkmaktadır. Son 6 aydır sanayi nedeniyle göç alan bu güzide ilde konut talep artışı öne çıkıyor.

“Tarihte en yoğun ay yaşanabilir”

Ülkenin 15 yıldır inşaatla büyüdüğünü dile getiren Aydemir, iki yıl önce yaşanan dolar dalgalanmalarının konut ve inşaat sektörünü vurduğunu söyledi. Doların 7.24 seviyesine çıktığı, kredi faizlerinin yüzde 2’leri bulduğu tek yıl olarak kayıtlara geçmiştir. Yaşanan bu olumsuzluğun ardından inşaat sektöründe büyük bir duraksama söz konusu oldu. İnşaat ruhsatlarının alınmadığı, konut kredi faizlerinin talepleri bitirme seviyesine getirdiği görüldü.

Ancak bu yıl pandemi döneminde olumsuzluğun giderek artış gösterdiği görülünce yeniden gayrimenkul üzerine girişimler ortaya çıktı. Böylece Bursa’da çok fazla konut stoku olmamasına rağmen talepler giderek zirveyi yakalamıştır. Yeni inşaat ruhsatlarının alınmadığı süreçte, ikinci eller ve bitmiş inşaat fiyatlarında yüzde 20’ye yakın artış tespit edildi.

Aydemir, 0.64 oranlı faizin 2019 öncesinde hiç el değiştirmemiş konutlarda geçerli olduğunu hatırlatıyor. Sektör için can suyu olan bu girişimin ardından artış yakalayan kredili konut satışları 2 günde 50 adeti bulmakta. Ancak işleyen sürecin yoğunluğu da beraberinde getirdiği görülürken, eksper ve tapu müdürlüklerindeki süreçler uzayabiliyor.

“İnsanlar tercihlerini satılıktan yana kullandı”

Özkan Aydemir, gayrimenkulde en büyük finans kaynağının konut kredileri olduğunu ifade etti. Sektörün önünü açan düşük faizli krediler, insanların tercihini değiştirmesine neden oldu. Bursa’da kiraların fahiş fiyatlara tırmandığı düşünülürse insanların tercihi doğru olacaktır. 3+1 dairelerin günümüzdeki fiyatı en az bin 500 liradan başlıyor. Aydemir, insanların fırsatı değerlendirip, 1 yıl ödemesiz 15 yıl vadeyle ev sahibi olmak istediklerini belirtti. Cebinde 50 ya da 100 bin bulunan kişinin şimdilerde rahatlıkla ev sahibi olduğu görülmekte. Bu nedenle kişiler kiralık yerine satılığa yönleniyor.

“Dijital dünyaya giriş yapıldı”

Müşterilerin isteklerinin gözetildiği süreçte tüm detayları düşündüklerini aktaran Aydemir, Bursa’daki ofislerinde 45’e yakın emlak danışmanlarının olduğunu belirtti. Müşterilerin istekleri doğrultusunda daireler bularak, onlara özel sunum yapılıyor. Pandemi döneminde müşterileri yalnız bırakmayan danışmanlar, aynı zamanda 360 dereceli çekimle sanal tura başladı. Bu şekilde detaylı bir inceleme aktarabildiklerini söyleyen Akdemir, müşterileri karar verme sürecinde sıkıştırmadıklarını söylüyor. Bu sayede istedikleri zaman konutun içini gezebilen müşteriler, arzuya göre dönüş yapabilmektedir.