Kategoriler
Emlak Haberleri

Bursa’da Yıldırım Belediyesi dönüşümde mülkiyet sorunlarını çözüyor

Bursa’da Yıldırım Belediyesi’nin, başlatmış olduğu kentsel dönüşüm çalışmaları son hızıyla sürmektedir. Tarihin gelecek nesillere aktarılabilmesi adına gerçekleştirilen dönüşüm süreci, yeni imar plan ve uygulama çalışmalarının etkisiyle güçlendi.

Bursa’da Yıldırım Belediyesi dönüşüm sürecini başlattı

Kent genelini saran kentsel dönüşüm projelerine ilişkin bir yeni haber Yıldırım Belediyesi’nin tarafından geldi. Kentsel dönüşümün önünü açmak isteyen yetkililerce yeni imar plan ve uygulama çalışmaları bölgede etkisini gösteriyor. Parsel bazında iptalle sonuçlanan mülkiyet sorunlarına ilişkin çözüm arayışına giren Yıldırım Belediyesi, Bursa’da vatandaşların isteklerini yeniden ele aldı. Belediyenin öncülüğünde geliştirilen yasal düzenlemeler ile Bursa’da Yıldırım ilçesi ve ülkenin genelindeki zaman kaybı telafi edilecek. Habere göre, tekrara alınan uygulama dönemi sonlandırıldı. Yeni imar plan ve uygulama çalışmalarının kentsel dönüşümde destek oluşturması beklenirken, vatandaşlar ve yatırımcılar için harcanan çaba yeni bir iş birliği ile can güvenliğini tehdit eden riskli yapılarda birleşiyor. Riskli binaların yerine daha modern ve sağlıklı konutların hayata geçirilmesi adına 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında tespit işlemleri başlatılarak, yatırımcı ve vatandaşın anlaşma yolu açılacak. Böylece iki tarafın anlaşması 2/3 oranını bulduğu takdirde, tıpkı Şükraniye Mahallesi’nde gerçekleştirilen dönüşüm örneğine imza atılacaktır.

Vatandaş ve yatırımcı anlaşırsa kentsel dönüşüm gerçekleşir

Bursa’da Yıldırım Belediyesi’nin kentsel dönüşüm istekleri imar ve diğer yasal düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesine neden oldu. Vatandaş ve yatırımcının arasını risk faktörü altında sıcak tutmayı başaran kanun, 2/3 oranlı anlaşma sağlanması gerekliliğini öne çıkardı. Şükraniye Mahallesi’nde her iki tarafın el sıkışmasının ardından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları, belediyenin çabalarının olumlu dönmesinin bir örneğidir. 3 Hastane Sokak’ta mülk sahibi olan vatandaşların başvurusunu değerlendiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan tespit neticesinde, 3 blok ve 12 konutluk alanda yıkım süreci başlatıldı. Kentsel dönüşüme odaklı geliştirilen çalışmalar hakkında detaylı bilgi veren Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, görev süresince en önemli konunun kentsel dönüşüm olduğunu belirtti. Yılmaz, “Kentsel dönüşüme odaklı plan revizyon ve uygulama çalışmaları gerçekleştirdik. Bunun en önemli örneği olarak Karapınar Mahallesi’ni gösterebiliriz. İmar plan uygulamalarının tamamlandığı mahallede 2 bin 290 maliki tapusuna kavuştu” dedi. Geçtiğimiz yıl Değirmenönü Mahallesi’nde 4 bin malikin tapularını aldığını söyleyen Başkan, dönüşüm kapsamında imar plan çalışmalarının tamamlandığı bölgeler arasında Yiğitler, Esenevler ve 75. Yıl mahallelerini gösteriyor.

Anlaşma dahilinde yenilenecek bölgeler belirlendi

Yıldırım Belediyesi Başkanı Yılmaz, her iki tarafın anlaşmasıyla birlikte Aranayatağı, Çınarönü, Hacivat, Mevlana, Yavuzselim ve Ulus mahallelerinde imar uygulama çalışmalarını devam ettirdiklerini belirtiyor. Şirinevler’de ise kentsel dönüşüm gerçekleşmesi maksadıyla plan ve uygulama çalışmaları sürdürülmektedir. Riski yapıların tespitinin hemen sonrasında yıkım sürecine girildiği hakkında konuşan Yılmaz, İzmir depreminin deprem gerçekliğine ışık tuttuğunu bildirdi. Bu nedenle yeniden öne alınan kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde riskli yapıların yerine güvenli ve modern konutlar gelecek. Bursa’da Yıldırım Belediyesi tarafından çalışmalara hız kazandırılmış, zaman kaybı yaşanmadan inşa çalışmalarının devamlılığı adına karar verilmiştir.

Dönüşümde bir örnek proje

Başkan Yılmaz, Mevlana Mahallesi’nde kentsel dönüşüm hedeflerini iki etap altında hazırladıklarını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile paylaşılan hedefler, kat planlarının tamamlanmasıyla güçlendirildi. Bakanlığın ilgili onayını bekleyen proje, bölgedeki konutların kısa zamanda yıkımdan geçirilmesine neden olacak. Riski yapıların yerine sağlıklı binaları inşa etmeyi planlayan Yıldırım Belediyesi, 2 etap olmak üzere bin 250 konutu inşaat sürecine sokacaktır. Etaplar altında 650 konut ve 600 konut arasında bölünen sayı, bölgeye daha modern, güvenli ve sağlıklı konutlar getirecek. Kamu kaynakları ile gerçekleştirilmesine karar verilen projede başlangıç tarihi 2021 yılının başı olarak düşünüldü.

Kent haberlerine göz atmak için tıklayınız.