Kategoriler
Emlak Haberleri Toki Haberleri

Bursa’nın Mevlana Mahallesi’nde 1250 konut yükselecek

Bursa’nın Mevlana Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesini başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, proje için çalışmalara başladı. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın verdiği detaylara göre, mahallede 60 bin metrekarelik alan üzerine konumlandırılacak olan 1250 konutluk projenin temeli kısa sürede atılacak. Hak sahipleri ile yapılan görüşmeler neticesinde yüzde 80 oranlı anlaşma sağlayan belediyenin yıkım çalışmalarını başlatması bekleniyor. Toplamda 900 konutun yıkılacağı haberini veren Yılmaz, hak sahibi vatandaşların 10 yıllık vadeli ödeme sisteminden yararlanacağını aktardı.

Bursa’nın Mevlana Mahallesi’nde yıkım süreci

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında değişime uğrayan kentte, Mevlana Mahallesi’nin yıkım çalışmaları başlatılıyor. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, sürece dair bilgileri verdi. Mahallenin 60 bin metrekarelik alanında hayat bulması beklenen yeni konutlar için toplamda 900 konut yıkılacak. Hak sahipleri ile yapılan görüşmelerin yüzde 80 onaydan geçtiğini belirten Yılmaz, 1250 konutun ödeme sistemini 10 yıllık vade olarak duyurdu. İki etap halinde geleneksel Türk mimarisinin yansıtılacağı konut projesi, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kent geneline örnek olacak. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından üstlenilen projenin hedef bitirme süresi ise 18 ayı bulabilir. Projede konut tiplerinin, 2+1 ve 3+1 olduğu açıklanırken, hak sahipleri oturumlarını 2022 yılının sonlarında gerçekleştirecek.

60 bin metrekarelik yeni yaşam alanı

Bursa’nın Mevlana Mahallesi’nde hayata geçirilecek olan konutlar için 60 bin metrekarelik bir alana sahip olan TOKİ, 1250 konutu hak sahiplerine kazandıracak. Samanlı Caddesi ile Samanlı Kavşağı arasında yer alması planlanan yeni yerleşim yerinin detayları Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz tarafından duyuruldu. İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamalara göre, yaşanan sıkıntıları bizzat vatandaşların ağzından dinleyen Yılmaz, burada hak sahipleri ile görüşmüş ve yüzde 80 oranında uzlaşı sağlamıştır. Detayları bizzat vatandaşlara yansıtan başkan, talepleri göz önünde bulundurdu. Önümüzdeki günlerde bitirilecek olan görüşmelerde yüzde 90 oranlı uzlaşı sağlanacak. Hak sahipleriyle anlaşıldığı müddetçe projenin 1.Etabı için başlangıç yılı 2021 yılının başına denk gelecektir. Etapta 650 konut olmasına karar veren TOKİ, hem özel sektör hem de devlet eliyle süreci yönetecek.

Şehircilik ve dönüşümde bir örnek

Oktay Yılmaz, projenin hayata geçirilmesiyle şehirleşmeye örnek olunacağının altını çiziyor. Bir rol model olacak olan bu proje aynı zamanda kentsel dönüşümde de önemli bir yer kaplamakta. Bursa’nın kendi mimarisi altında yükselen konutlar, yaşam sakinlerine mahalle kültürünü vaat ediyor. Zemin artı 8 katlı olması planlanan yapılarda 2+1 ve 3+1 daire tiplerine yer verilecek. Zemin katların büyük ölçüde ticaret aksına sahip olacağını aktaran Yılmaz, “Yerinde yıkıp yenisini yapacağız. 30’ar dönümden 2 etap halinde hayata geçirilecek. Toplamda 900 adet konut yıkmış olacağız. Samanlı Caddesi’nden Samanlı Kavşağı’na dek ulaşılan noktada konutların yükselmesi hedefleniyor. Vatandaşlara kira yardımını yapmak üzere hafta sonu gerekli sözleşmeye imza atılacak. Sözleşmelerin tamamlanmasının ardından vatandaşların kiralık evlerine destek verilecektir” dedi. Ödeme sistemine değinen Yılmaz, vatandaşların uzlaşma içine girmesindeki nedeni 10 yıllık vade fırsatı olarak değerlendiriyor. Hak sahiplerine proje hakkında bilgiler veren başkan, eski binalar ile yeni binalar arasındaki farkı 10 yıllık vade ile almayı teklif ettiklerini açıkladı.

Asgari ücretli ödeme sisteminden yararlı çıkıyor

Yıldırım Belediyesi Başkanı Yılmaz, vatandaşlarla görüşmeler boyunca ödeme sistemini yeniden gözden geçirdiklerini söyledi. ‘Eski arabayı getir, yeni arabayı götür’ kampanyasının konutlar üzerinde mümkün olmayacağını açıklayan Yılmaz, vatandaşların da kendisine hak verdiğini ifade ediyor. Asgari ücretlilerin 2 vadeli ödeme sistemi nedeniyle kentsel dönüşüm projelerine dahil olamadığı süreçte sistem baştan düzenlendi. Vatandaşlarında eski konutları yerine daha sağlıklı ve güvenli konutlarda oturma isteğinin ortaya çıktığı Bursa’da, 10 yıllık vade seçeneği cazip gelmiştir. Vade konusunu meclise taşıdıkları sırada yüzde 40 oranında onay aldıklarını açıklayan Yıldırım, “Mecliste yapılan görüşmelerin ardından yeni bir ön taslak proje hazırlandı. Vatandaşlara bu projeyi sunduğumuzda onay oranı yüzde 40’tan yüzde 80’e çıktı. Artık 2 yıl değil, 10 yıllık vade sahibi olunabileceğini duyan vatandaşlarla birlikte bu oran yüzde 90 olabilir” dedi.

Bursa haberlerine göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version