Kategoriler
Proje Haberleri

Bütçe hesaplamalarında konut ve kira için büyük pay

Bütçe hesaplamalarına giren Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketim verilerini kamuoyu ile paylaştı. Bu verilere göre, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova bölgesi harcamalarda konut ve kira için fazladan bütçe ayırıyor.

Bütçe konut ve kiraya gitti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kocaeli Bölge Müdürlüğünün yürütmüş olduğu Hane halkı Bütçe Araştırması verilerinde 2017, 2018 ve 2019 değerleri birleştirildi.  Sonuçlara bakıldığında en fazla konut ve kira ödemesi yapan Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova bölgesi oldu. Hane halkı tüketim harcamalarında en fazla bütçeyi yüzde 21,4 pay ile konut ve kiraya ayırdı. Bu değerlerdeki en düşük pay ise yüzde 1,5 ile Eğitim oldu.

Aynı bölgede hane halkı tüketim harcamalarında ulaşım için yüzde 20,4, gıda ve alkolsüz içecekler için yüzde 19,9 ve mobilya için 7,6 pay bıraktı. Ev aletleri ve ev bakım hizmetlerinde aynı oranı yakalayan bütçe dağılımından sonra yüzde 5,9 ile giyim ve ayakkabı öne çıkmıştır. Hane halkı harcamaları içerisinde lokanta ve otel masraflarının da yüzde 5,9’u bulduğu tespit edilirken, çeşitli mal ve hizmetler için bu oran yüzde 4,4 oldu.

Eğitime harcanan para son sıraya girdi

Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova bölgesinde devam ettirilen araştırmada TÜİK tarafından önceki yılların verileri birleştirildi. Birleştirilen araştırma raporuna göre; alkollü içecekler, sigara ve tütün için yüzde 4,2, haberleşme için yüzde 3,5, eğlence ve kültür için ise yüzde 2,9 oranlı pay bırakıldı. Ancak sağlık ve eğitim için harcanan paraya geldiğimizde bütçe ayrımının son sıralara gelmesi tedirgin edici oldu. Buna göre sağlıkta yüzde 2,4’lük pay, yüzde 1,5 olan eğitim hizmetlerine göre daha iyi durumdadır.

Konut kredisi haberlerine göz atmak için tıklayınız.