Kategoriler
Ekonomi Gündem

Büyüme rakamları: Hanelerdeki harcamalar azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

Verilere göre Türkiye ekonomisi 2019’un ikinci çeyreğinde yüzde 1,5 oranında daralırken çeyreklik bazda yüzde 1,2 oranında büyüme gözlemlendi.

İç yatırımlardaki daralma ve yatırımlardaki düşüşün etkisiyle daralmanın yüzde 2 oranında olması bekleniyordu.

Bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,5 oranında azalma görüldü.

Üretim yöntemiyle GSYH tahmini, bu yılın ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 15 oranında artış göstererek 1 trilyon 24 milyar 226 milyon lira seviyesine ulaştı.

Sanayi daraldı, tarım büyüdü

GSYH’nin ikinci çeyrek verilerine dayanan analizde zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2019 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre tahmini olarak yüzde 1,5 azaldı.

Üretim yöntemiyle GSYH tahmini, 2019’un ikinci çeyreği içerisinde cari fiyatlarla birlikte yüzde 15 oranında yükselerek 1 trilyon 24 milyar 226 milyon liraya çıktı.

GSYH’yi oluşturan faaliyetler izlendiğinde, geçen yılın ikinci çeyreğine oranla 2019 yılının ikinci çeyreği, zincirlenmiş hacim endeksi olarak; Tarım sektörünün toplam katma değeri yüzde 3,4 oranında arttı, sanayi sektörünün toplam katma değeri yüzde 2,7 oranında artış gösterdi inşaat sektörünün katma değeri ise yüzde 12,7 oranında azaldı.

Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek sektörlerinin faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri yüzde 0,3 oranında azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,4 oranında bir azalma izlendi.

Takvim etkisiyle beraber mevsim etkisinden de arındırılmış GYSH zincirlenmiş hacim endeksi ise bu yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 1,2 oranında arttı.

Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,3 oranında artış gösterirken gayrisafi sabit sermaye oluşumunda ise yüzde 22,8 oranında azalma görüldü.

Evlerdeki nihai tüketim harcamaları azaldı

Yerleşik hane halklarının ve hane halkına hizmet eden kâr amacı gütmeyen kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 1,1 oranında azaldı.

Mal ve hizmet ihracatında artış gözlemlendi

Bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre zincirleme hacim endeksi olarak mal ve hizmet ihracatı yüzde 8,1 oranında artarken malve hizmet ithalatı ise yüzde 16,9 oranında azaldı.

İş gücü ödemelerinde artış gözlemlendi

İşgücü ödemelerinde ise bu yılın ikinci çeyreğinde, 2018 yılının ikinci çeyreğine göre yüzde 21,1 artış görülürken net işletme artığı/karma gelirine ise yüzde 9,9 oranında artış görüldü.