Kategoriler
Emlak Haberleri

Çanakkale Boğazı’nda yükselen köprü projesi kentin değerini arttırdı

Çanakkale Boğazı’nda inşaatı süren 1915 Çanakkale Köprüsü ile başlayan süreç otoyol projesiyle devam ediyor. Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlaması hedeflenen projenin bölge halkına getirisini fiyat artışı oldu. Çanakkale’nin ulaşımda daha kolay bir hale dönüştüğü haberleri yayıldıkça köprü ve otoyol projesi bölgenin değerini arttırıyor. Köprünün büyükşehirlere ulaşım açısından sağladığı kolaylık, özellikle tarla ve konut fiyatlarının yükselişine neden oldu. Son değerlendirmeye göre, köprünün Asya ayağındaki Lapseki ilçesi ile Avrupa ayağındaki Gelibolu ilçesinde fiyat artışları yüzde 100’ün üzerine çıktı.

Çanakkale Boğazı’nda ulaşım kolaylaşacak

İnşaat haline devam edilen 1915 Çanakkale Köprüsü, otoyol projesiyle birleşti. Avrupa ve Asya kıtasını ulaşımda bir araya getiren köprünün ayaklarında yer alan ilk ilçeler değer artışını sürdürüyor. Tarla ve konut fiyatlarının artışıyla sonuçlanan proje tasarımı, oranların yüzde 100’ü bulmasını sağladı. İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük kentlere ulaşım kolaylığının sağlandığı köprüde Lapseki ilçesi ve Gelibolu ilçesi değer artışını koruyor. Yapılan son açıklamaya göre, Çanakkale Boğazı’nda, Gelibolu’ya bağlı olan Sütlüce ile Lapseki bölgesinin Şekerkaya konumu arasında inşası devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü ile Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kentte değer artışına neden oldu. 18 Mart 2020’de hizmete açılmasına karar verilen köprüde henüz yapım süreci devam ediyor. Faaliyet hayatından da önce fiyatları yukarı taşıyan köprü haberleri, özellikle İstanbul’daki yoğun trafiğin önüne geçecek.

Ulaşımdaki kolaylık fiyat artışına sebep oluyor

Çanakkale Boğazı’nda, yapımı süren köprü İstanbul ile Çanakkale arasındaki ulaşımı kolaylaştıracak. Kış aylarında yaşanan olumsuz hava koşullarının yarattığı ulaşım aksaklıklarını geride bırakacak olan vatandaşlar, deniz ulaşımı yerine köprüyü tercih edebilir. Çanakkale’yi yeniden büyük kentten kaçmak isteyenlere açan proje, kalabalıktan uzak yaşam alanı olarak bölgeyi cazibe merkezine dönüştürdü. Bu sayede köprünün yapıldığı Lapseki ve Gelibolu ilçeleri ile bu ilçelere yakınlıktaki diğer alanlardaki arsa ve tarlalar ilgi görmeye başladı. Sıklıkla İstanbullular tarafından aranan arsa ve tarlalar, fiyat artışının başlıca nedenlerini oluşturuyor. Talepteki yükselişi görenler ise arsa, tarla ve konut fiyatlarını yüksek rakamlara çekmeye devam etmektedir.

Yaşanan deprem küçük arazi isteklerini çoğalttı

Çanakkale’ye oluşan talebin küçük araziler üzerinde yoğunluk kazandığından söz eden Çanakkale Elektrik ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan emlakçıların temsilcisi Emine Özcan, fiyatların anormal yükselişine ışık tutuyor. Depremle birlikte artış eğilimini küçük arazilerde gördüklerini söyleyen Özcan, emlak ve gayrimenkul piyasasında zarar edilmeyen ilin Çanakkale olduğundan bahsetti. Köprünün faaliyete girmesiyle birlikte İstanbul’a olan ulaşım sorununun ortadan kalkacak olması, geçiş güzergahı sayılan kenti öne çıkarıyor. Taleplerdeki yükselişin rahatlık ve daha güzel bir alanda yaşama arzusundan geçtiğini görmekteyiz. Özellikle doğalgazın geldiği Dardanos ve Güzelyalı gibi yazlık bölgelerde fiyatlar yüzde 100’ü aştı. Talep artışının devam ettiğinin altını çizen Özcan, taleplerde daha fazla yükselme bekliyor.

Bir yıl öncenin fiyatı geride kaldı

Emine Özcan, gayrimenkulde yazlık bölgelerin talep artışı yarattığından daha önce söz etmişti. Geçtiğimiz yıl Güzelyalı’da yazlık fiyatlarının ortalama değerini 350 bin liradan gösteren temsilci, bu yılki artışın rakam bazında 700 ila 750 bin liralık bir değer getirdiğinden bahsediyor. Arsa talebinin yükseldiği bölgede, arsa alanı kalmadı. Adeta yok satılan arsalar, ilin her bir köşesinde ilgi görüyor. Karacalar köyünün uç bir noktada yer almasına karşın, talep artışıyla öne çıktığı fark edildi. Lapseki, İntepe ve Bayramiç’te artışa geçen talep, Bayramiç’te yer alan kır arazilerinin fiyatlarını yüzde 300’e çıkardı. Konutta değerin yüzde 100’ü bulduğu, arazilerde ise bu değerin 150 civarına yaklaştığı biliniyor. Çanakkale’den tercih yapanların asla zarara uğramayacağını bildiren Özcan, konuttaki talebin 1+1’lerde yoğunlaştığını aktardı. Şehir merkezinde fiyatların 200 bin liranın altına inmediği, ancak geçen senenin fiyatında bu konutların 100 ila 100 bin lira civarında seyrettiği bilinmektedir. Tercihlerde geriden gelen 2+1 daireler kent merkezinde 400 bin liranın üzerine çıkmış; 3+1’ler ise ortalama 650 bin ila 1 milyon 200 bin lira arasına sabitlenmiştir.

Yatırımcılardan talep gelmeye devam etti

Türkiye’nin yatırımda yeni yüzü olan Çanakkale’ye yatırımcıların ilgisi büyük. Lapseki ilçesinin konumuna dikkat verenler boğazın hemen karşısında arazi bakınıyor. Gerek arsa gerek tarla olarak isteklerini aktaran yatırımcılar, fiyatların artışına neden oldu. Arazi fiyatlarının her geçen gün değiştiğini belirten Özcan, 2016’dan sonra yine de alınabilecek alanların olduğunu aktardı. Köprü yapımının başlandığı haberleri, Türkiye’nin dört bir yanına dağıldıktan sonra; yüzde 150’nin üzerine çıkan arsa metrekare birim fiyatları, bazı bölgelerde yüzde 200 ila 300 arasında bir değer belirlemiştir. Bu artışlara rağmen yine de Çanakkale’nin belli kesimlerinde hâlâ alınabilecek alanlar bulunuyor. Talepte ilgi gören kent, pandemi sürecinde fiyatları etkiledi. Konuya açıklık getirmek isteyen Emine Özcan, duruma ilişkin ilk örneğini bizler için veriyor: “Örneğin 5 ila 10 arası dönüm fiyatı değişirken, bugün bölgemiz Lapseki ilçesindeki köyler dahil olmak üzere tapuda en düşük değer; 5 bin liradan başlıyor. Ancak boğaz kesiminde bu fiyat 300 bin liraya kadar artış gösterdi. 50 ila 55 lira olan arsa metrekare fiyatları artık en düşük köy merkezlerinde bile 100 bin liradan başlıyor. Boğazın konumuna göre değişen fiyatlar maksimum 2 bin lira sapmaktadır.”

Köprü hakkında diğer haberlere göz atmak için tıklayınız.