Kategoriler
Emlak Haberleri

Cedit Mahallesi’nin dönüşüm projesinde yüksek katlı binalara veda

Cedit Mahallesi’nin kentsel dönüşüm sürecini devralan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin fizibilite çalışmaları başladı. Fizibilite çalışmalarının önümüzdeki hafta tamamlanması beklenirken, dönüşüm projesi altında inşa edilmesi beklenen konut sayısının azaltılması kararına gidildi. Yenilenen proje kısmına göre, konut sayısı en az 500 kadar azalarak, kat sayısında düşüşler görülecek. Bu sayede bölgenin daha çok sosyal donatılar ile vatandaşlara kazandırılması fikri öne çıkıyor.

Cedit Mahallesi’nin dönüşüm projesi değişti

5 yıl önce Cedit Mahallesi’nin dönüşüm projesini başlatan İzmit Belediyesi, çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devretti. Bakanlık ise bölgedeki çalışmaların devam etmesi için Büyükşehir Belediyesiyle anlaştı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden el attığı projede fizibilite çalışmalarının yapıldığı duyuruldu. Çalışmaları devam ettiren belediyenin kentsel dönüşümde ofis kurdukları ve önümüzdeki hafta fizibilite sürecini tamamlayacakları belirtiliyor. Projede tasarımı yeniden gözden geçiren ekipler, toplam konut sayısından 500 kadarını çıkarttı. Böylece bölgeye binen yoğunluk yükünü azaltmayı hedefleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Cedit Mahallesi’nin daha çok sosyal alanlarla dolmasını istiyor.

Ofis hizmeti devreye alındı

Büyükşehir Belediyesi altında devam eden fizibilite çalışmalarının sonucunda elde edilen rapor yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek. Burada imzalanan raporun ardından çalışmaların başlatılacağı belirtildi. Süreç kapsamında belediye tarafı Cedit Mahallesi’nin kentsel dönüşüm çalışmalarını ekim ayında meclise taşıdı. Burada kurumlarla yapılması düşünülen protokoller için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a yetki verildi. Yetkiyi alan Büyükakın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılacak protokole imza atan isim oldu. İmzanın hemen ardından çalışmaları başlatan Büyükşehir Belediyesi, Cedit Mahallesi Kentsel Dönüşüm Ofis’i açtı. Kadıköy Katlı Otoparkının altına konumlandırılan ofis için Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü boşaltılmıştır.

Deprem raporu geciktirdi

Büyükşehir Belediyesi’nin çalışma alanında yürüttüğü fizibilite süreci deprem nedeniyle sekteye uğradı. Ofisin kurulmasının ardından oluşan çalışma beklentisi, 30 Ekim’de İzmir depreminin yaşanmasıyla bölündü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı yetkililerin deprem bölgesine gittiği açıklanırken, çalışmaların bir süreliğine İzmir’e taşındığı bildirildi. Bu nedenle Cedit Mahallesi’nin fizibilite raporlarında gecikmeler yaşandı. Geçtiğimiz hafta bakanlığın gönderdiği çalışmalar, bu hafta içinde belediye tarafından tamamlanacak. Tamamlanan raporların ise yeniden bakanlığa gönderileceği biliniyor. Çalışmaların sonlanmasıyla bölgede gerçekleştirilmesi gereken bin 500 konutluk kapasiteden 500’ü geride bırakılacak. Sayının sınırlandırıldığı alanda kat sayısında düşüşlerin yaşanacağı duyuruldu. Artık yüksek katlara veda etmek isteyen yetkililer, kentin estetik görünümüne dair kaygı geliştirmek istemiyor.