Kategoriler
Proje Haberleri

Çeşme Turizm Projesi için kamulaştırma kararı

Kanal İstanbul’dan sonra sosyal medyada büyük tepki uyandıran Çeşme Turizm Projesi için kamulaştırma kararı alındı. 11 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete ile duyurulan kamulaştırma karar; Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde durduğu bir konu olarak görülmektedir. Çeşme Turizm Merkezi Projesi ile hayata geçirilmesi beklenen ve sonucunda bölgenin kalkınması fikri kamuoyunca sert tepkilere neden olmuştu.

Çeşme Turizm Projesinde beklenmeyen karar

Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın döviz gelirindeki artışı sağlamak ve bölgeye yeni bir kalkınma planı oluşturulması fikriyle hareket ettiği Çeşme projesi; Çeşme Turizm Projesi olarak hayata geçirilmeyi bekliyor. Ülke genelinde gündemi yoğun bir şekilde etkileyen yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı sırasında kamulaştırma kararı alındı.

24/01/ 2020 Tarihli ve 2054 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının listede belirtilen taşınmazlara ilişkin hükümlerinin yürürlükten kaldırılması hakkında güncel 2390 sayılı karar sonrası; Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kapsamına giren bazı taşınmazlar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmıştır.

 

 

 

kamulaştırma kararı

 

Resmi Gazete’nin 11 Nisan 2020 tarihli sayısında belirtilen 2390 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında alınan kamulaştırma kararı; ek listede belirtilen taşınmazlara ilişkin hükümlerin yürürlükten kaldırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27 maddesine bakılarak karara ulaşılmıştır.

kamulaştırma ek liste

Çeşme Turizm Projesi nedir?

Turizm cenneti olarak sayılan Çeşme bölgesinde Katarlı bir firma aracılığıyla gerçekleştirilmesi beklenen proje için; dağıtılan broşürlerde yer alan haberlere göre İstanbul için çok tartışma yaratan ünlü Kanal İstanbul projesinin bir benzeri ortaya çıkarılacaktı. Yapay kanal yapılacağı ve kanal etrafının yapılaşmaya açılacağı gündemleri sonucunda büyük tepkiler kamuoyunca oluşturuldu.

Ortaya atılan iddialar arasında çevreci ve yeşille donatılmış bir proje olacağı belirtilirken; projeye ilişkin detaylar yavaşça gün yüzüne çıkmaya başladı. Siyasi kesimlerden fazlasıyla onay gören Çeşme projesi içeriğine bakıldığında golf ve futbol sahaları, ünlü şeflerin kuracağı özel restoranlar ve yatların sırayla dizileceği limanlar tartışmaları fitilledi. Özellikle proje kapsamında kamulaştırılacak parselin 190 hektar olması belirlenmiş ve ortaya çıkan sonuç toplamda 9 bin 574 hektar genişliğindeki bir alanın yüzde 93,45 oranını kapsıyordu. Sadece özel mülkiyet için ayrılacak alan ise 438 hektar olarak belirlenmişti.

Kentsel geri dönüşümün yapılması beklenen proje büyük tepki çekince Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından bu projeye dair açıklama getirildi. Konuşulanların gerçeklik payı olmadığına ilişkin yaptığı açıklamalar neticesinde özellikle Ege Turizm Planı Değerlendirme Toplantısı sonrası birtakım açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy; devlet tarafından yapılması beklenen kamulaştırma alanlarında kısıtlamalar olacağını açıklamıştı. Söz konusu rakamın alan üzerinde binde 3 sınırlamaya tabi tutulacağını söyleyerek konuşulanların üstünü çizmişti.