Kategoriler
Ekonomi Gündem

CHP’den enflasyon eleştirisi: Kimse inanmaz

CHP Genel Başkan Yardımcısı enflasyon rakamlarının gerçek olmadığını belirterek “Gerçek enflasyon rakamları açıklansaydı, ücretliler daha yüksek maaş almaya hak kazanacaktı.” dedi.

TÜİK‘in dün yayımladığı enflasyon rakamlarını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu yazılı açıklamada bulundu. Erdoğdu, “Hayat pahalılığının doludizgin gittiği, maaşların kira ve faturaları ödedikten sonra tükendiği bir dönemde enflasyonun yüzde 11.84 olduğuna kimse inanmaz” ifadelerini kullandı.

Yurttaşların 2019 yılını kriz ve zamlar altında yaşamaya çalışarak geçirdiğini belirtti. Kötü ekonomik duruma iktidarın sebep olduğunu kaydeden Aykut Erdoğdu, hükûmetin enflasyon hedeflerinin tutmadığını, enflasyonun olduğundan düşük gösterildiğini ve bu durumdan maaşları enflasyona göre belirlenen ücretlileri olumsuz olarak etkilediğini ifade etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, enflasyon rakamlarının olduğundan daha düşük seviyede gösterilmesi nedeniyle çalışanların yoksullaştığını kaydetti.

“İktidar, ekonomiyi oyalıyor”

Hükûmetin enflasyonu çift haneden tek haneye uzun süredir düşüremediğinin altını çözen Erdoğdu hükûmet hakkında “TÜİK‘in ilan ettiği rakamlarla ekonomiyi oyalamaya çalışıyor.” dedi. Genel Başkan Yardımcısı şöyle konuştu:

“İktidar, enflasyonla baş edemez hâlde. Hükûmet ekonomide kalıcı tedbirler yerine günlük palyatif çözümlerle idare etmeye kalkınca, enflasyonu düşüremiyor, TÜİK‘in ilan ettiği rakamlarla ekonomiyi oyalamaya çalışıyor. Enflasyon 2019 yılında yüzde 11.84 olurken yıllık ortalama enflasyon yüzde 15.18 oldu. Yurt içi üretici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.69 artarak yıllıkta yüzde 7.36 olurken yıllık ortalama Yİ-ÜFE de yüzde 17.56 düzeyinde gerçekleşti.”

Açıklanan TÜFE verileriyle memurların ve emeklilerin yine yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda kaldığını kaydeden Aykut Erdoğdu, “Gerçek enflasyon rakamları açıklansaydı, ücretliler daha yüksek maaş almaya hak kazanacaktı.” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Para Politika Kurulunun (PPK) 16 Ocak’ta gerçekleştireceği toplantıdan faiz indirimi kararının çıkmayacağını öngören Erdoğdu, nedeninin PPK’nin hareket alanının kısıtlı olacağından kaynaklandığını belirtti.