Kategoriler
İhaleler

Çiğli Tramvayı için yapılan ihalenin ikinci aşamasına geçildi

Çiğli Tramvayı için düzenlenen ihalede sonlara gelindi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından üstlenilen, Karşıyaka-Çiğli arasındaki hatta hizmet vermesi planlanan 11 kilometre uzunluğundaki tramvayın yapımı için ihale yapıldı. Ön yeterlilik ihalesi kapsamında 17 firmanın katılım sağladığı açıklanırken, 20 Ekim 2020 tarihinde firmaların ikinci aşamaya girmesine karar verildi.

Çiğli Tramvayı için sağlam adımlar

Katılımcı firmaların arasında uluslararası girişimlerinde olduğu bilgisi verilirken, ihalede mali teklifler ikinci aşamada yapılacak. Çiğli Tramvayı projesinde ihale sürecinin tamamlanması için geri sayım başlatıldı. Başta hastane olmak üzere, üniversite ve sanayi bölgesine ulaşım kolaylaşacak. Aynı zamanda kara yollarında oluşan trafik sıkışıklığının da önüne geçilecektir. 11 kilometre uzunluğunda olması beklenen yeni tramvay hattının yapımı için belediye yetkilileri işlemleri başlattı.

İhalenin iki aşamalı olacağı duyurusunu yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk aşamada uluslararası firmalarında katılım sağladığı 17 firmadan ön yeterlilik aldı. Önümüzdeki 20 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilecek ihalenin ikinci aşamasında mali teklifler verilecek. Tekliflerin ardından hattın yapımı için yalnızca bir firmanın hak kazanması bekleniyor. Burada en önemli kriter maliyeti daha düşük, ancak işi düzgün yapabilecek yeterlilikte olmak. 2020 yılının sonunda çalışmaların başlaması yeni hedefler arasında yer aldı. İnşaatın bitiş süresi ise toplamda 2 yılı bulabilir.

Ataşehir’den Mavişehir’e kolay ulaşım

Çiğli Tramvayı içinde toplamda 14 istasyona yer verilecek. 11 kilometre uzunluğa sahip olması beklenen tramvay hattı cadde ve yolların orta refüjlerine tasarlandı. Çift hat şeklinde olması beklenen Çiğli Tramvayı, aynı zamanda Karşıyaka Tramvayı’nın devamı niteliğindedir.

Karşıyaka Tramvayı’nın toplamda 8,8 kilometrelik uzunluğa sahip olduğu 2017 yılı, 12,8 kilometrelik Konak hattının 2018’de hizmete başlamasıyla birlikte kilometre sayısını yükseltti. Yakın zamanda Çiğli hattının da açılmasıyla birlikte buranın toplam uzunluğu 32,6 kilometreye ulaşacak.

İzmir’in toplu ulaşımlarında önemli bir yer edinen tramvay kullanımı yeni hattın açılmasıyla birlikte trafik kirliliğini de yok edecektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 Ekim 2020 tarihinde Çiğli, Konak ve Karşıyaka hatları için 42 adet yeni tramvay daha hizmete sokulacak. Yeni araçların satın alımında da ihale düzenleneceğini bildiren yetkililer, belediyenin toplu ulaşım şirketlerinden birisi olan Metro A.Ş.’ye 42 ayda etaplar halinde teslimlerin başlayacağını duyurdu.

Hava kirliliğine son verilecek

Belediye tarafından yeni hedef, kent içerisindeki ulaşımda fosil yakıt tüketimini en az seviyeye indirmek oldu. Bu yüzden yeni hattın açılması ve tramvayların hizmete girmesi demek, otomobillerin de trafikten kalkacağının habercisi anlamına geliyor.