Kategoriler
Gündem

Çin Başkonsolosu Cui Wei: Türkiye’nin büyük desteğini gördüm

Çin’in İstanbul’daki Başkonsolosunun yaptığı açıklamaya göre; Vuhan şehrinden yayılan salgının illegal yollarla satılan yabani hayvanlarla ilişkin olduğu düşünülüyor. Başkonsolos, ayrıca, sosyal medyada yayılan yarasa görüntülerinin Güney Pasifik’e ait olduğunu ve 2016 yılında kaydedildiğini söyledi.

Yeni tip koronavirüs ile ilgili açıklamalarda bulunan Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, konuyla ilgili son gelişmeleri bildirdi. Salgına neden olan virüsün gen dizisini tamamen tespit ettiklerini ve bilgileri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile paylaştıklarını açıklayan Wei, “Virüs o kadar korkunç değil.” dedi.

Türkiye’ye seslenen Başkonsolos, “Virüs o kadar korkunç değil, virüsü tespit ettik, hastaları da taburcu etmeye başladık. Asıl dikkat etmemiz gereken, panik ve rivayetler virüsten daha korkunç. Türkiye’nin büyük desteğini gördüm. İnanıyorum ki, Çin’in tıbbı ve güçlü yöntemlerinin yanında, sizin de desteğiniz ile bu virüsün üstesinden geleceğiz.” diye konuştu.

Koronavirüsün biyolojik bir silah olduğuna dair endişelerin Türk vatandaşları aracılığıyla işittiğini belirten Cui Wei, virüsün doğadan kaynaklandığını bildirdi.

Bazı ülkeler paniğe neden oldu

DSÖ uzmanlarının yeni tip koronavirüs salgınının şu an küresel salgın biçiminde değil; birkaç kaynak noktasında bulunduğu ve grup şeklinde bulaştığı görüşünde olduklarını kaydeden Cui Wei, “Ayrıca gözlendiğine göre bu virüs hiçbir mutasyona da uğramadı. Tüm bunlar olurken, bazı ülkeler aşırı tepkileriyle kaosa neden oldu. Kamunun gerçekleri öğrenmesi karıştırıldı ve daha da panik olmalarına sebep olundu.” diye konuştu.

Başkonsolos, panik ve söylentilerin virüsten daha korkunç olduğunu dile getirdi. Çin’in İstanbul Başkonsolosu Wei, “1999’daki Marmara Depremi’nin hemen ardından, Pekin’de Çin Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevim esnasında, uzun ve aralıksız mesai saatleri harcayarak, Türkiye’ye yardım malzemeleri ve arama kurtarma timlerini göndermek için istişarelerde bulunmuştum. İki halk dayanışma içinde bu zorluğu birlikte aştı. Bugün de İstanbul’da salgın ile ilgili çalışmalar esnasında, Türkiye’nin büyük desteğini gördüm. İnanıyorum ki, Çin’in tıbbı ve güçlü yöntemlerinin yanında, sizin de desteğiniz ile bu virüsün üstesinden geleceğiz. Virüs o kadar korkunç değil, virüsü tespit ettik, hastaları da taburcu etmeye başladık. Asıl dikkat etmemiz gereken, panik ve rivayetler virüsten daha korkunç. Herkesin, bu salgına karşı soğukkanlı olmasını ve mantık çerçevesinde bakmasını ve davranmasını rica ediyorum. Çin İstanbul Başkonsolosluğu, son gelişmeler ile hepinizi haberdar etmeye devam edecektir.” dedi.

Yarasa açıklaması

Vuhan koronavirüsünün manşet olmaya başladığı zamanlarda sosyal medyadan içinde yarasanın bulunduğu çorbayı içen bir şahsın görüntüleri paylaşılmıştı. Virüsün bu çorbadan yayıldığı iddia edilmişti. Başkonsolos Wei, bu iddiaları yalanladı. Videonun 2016 yılında Güney Pasifik’te çekildiğini kaydeden Başkonsolos, “Yarasa, Çin mutfağında ve sofralarında kesinlikle yer almıyor”. diye konuştu.

Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei‘nin açıklamasına göre, pazarda satılan deniz ürünleriyle virüsün alakası olmadığı tespit edildi.