Kategoriler
Emlak Haberleri

Çin’de konut fiyatları düştü

Çin’in inşaat ve gayrimenkul devi sayılan firma Evergrande grubun içerisinde olduğu borç sorununun sektörün bütününe yayılma tehlikesi endişelendirmeye devam ederek ülkede konut fiyatlarının uzun bir süreden sonra düştüğü görülmüştür. Çin’de konut fiyatları 6 yıl sonra ilk kez düşmüştür.

6 yıl sonra ilk kez Çin’de konut fiyatları düştü

Kesin bir değer belirtmemekle beraber Ulusal İstatistik Bürosu; rakamların 70 büyük ve orta ölçekli şehirlerindeki yeni konutların masrafının Eylül ayında küçük bir miktarda düştüğünü belirtti.

Bloomberg’de, fiyatlardaki bu düşüşün yüzde 0.08 olduğunu bildirmiştir. Ayrıca ikincil sektörde fiyatların Eylül ayında yüzde 0.19’luk bir düşüş daha yaşandığını ifade etmiştir. Konut fiyatlarında yaşanan bu düşüş, 2015 yılının Nisan ayından bugüne kadar bir ilki yaşatmaktadır.

Evergrande firmasının yaşadığı borç krizi

Çin’in en büyük firmalarından ve inşaat piyasasında dünyada en büyük yatırımları gerçekleştiren firmalardan biri olan Evergrande Grup, geçtiğimiz ay vadesi gelen borç portföylerinin faizlerini ödemede başarılı olamadı.

Firma, yurt dışındaki yatırımcılara özel 23 Eylül’de vadesi gelen borç portföyü için 35.9 milyon dolar faiz ödemiştir. Ancak 83.5 milyon dolarlık faiz ödemesini de gerçekleştirememiştir. Grup, aynı zamanda 29 Eylül’de vadesi gelen dolara bağlı portföyler için yapması gereken 47.5 milyon dolarlık faiz ödemesini de yapamamıştır.

Firmanın toplam servetleri 2.38 trilyon Yuan olarak bilinmektedir. Firmanın, Çin’in brüt yurt içi gelirinin yaklaşık yüzde 2’sine denk gelmektedir. Bu oran tutarı olarak ise 1.97 Trilyon Yuan’lık borca denk gelen sorumluluğu bulunmaktadır.

Bu boyuttaki bir firmanın ufak boyuttaki dış faiz ödemelerinde problem yaşaması bir sorun olarak görülmektedir. Buda daha büyük boyuttaki bir borç krizinin yaşanabileceğine işaret olarak değerlendirilmektedir.

Firmanın Çin’de 171 adet banka ve 121 adet finans birimine borcu bulunmaktadır. Ayrıca ödeme zorluğuna düşmemesinin ülke çapında kredi darlığına yol açabileceğinden endişe duyuluyor.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version