Kategoriler
Ekonomi

Çin’den cevap… Dolar yükseldi! İşte 5 Ağustos döviz kurları

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik ek gümrük vergisi getireceklerini açıkladı. Eylül ayının ilk günü uygulanmaya başlanacak kararda 300 milyar dolarlık Çin ürünü için yüzde 10’luk ek bir tarifeyi içeriyor. Düşüş izleyen dolar, Trump’ın açıklamasından sonra kısa bir süre yükselişe geçip tekrar düşüş yaşamıştı. Petrolün fiyatı düşmüş, altında ve yende yükseliş yaşanmıştı.

Bugün ise Çin’in ABD’ye misilleme cevabı kurlarda dalgalanmaya neden oldu. ABD’nin kararına tepki gösteren Çin, kamu şirketlerinden ABD’den tarım ürünlerinin alımını durdurmalarını isterken Çinli tarım şirketlerinin de ticaret görüşmelerinin durumunu izleyeceği ve ABD’nin tarım ürünlerinin alımını durdurdukları ifade edildi.

Offshore Yuan para birimi ise dolar karşısında hızlı bir yükselişe geçerken 11 yıl aradan sonra 7 seviyesini aşarak dört yıl aradan sonra en büyük devalüasyon yaşadı. Çin Merkez Bankası ise yaptığı açıklamada kısa vadeyi kapsayan “sert” önlemler almaya hazır durumda olduklarını açıkladı.

Dolar/TL de bu gelişmelerden nasibini aldı ve 5 Ağustos sabahına yükselişle başlayan dolar 5.62 seviyesine çıktı. Ardından tekrar düşüşe geçen doların bugünkü alış ve satış fiyatı ne kadar oldu?

Dolar düştü, sevinç yaşandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 425 baz puan düşürerek yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirmesinin ardından dolar yükselişe geçmiş, TCMB Başkanı Murat Uysal’ın açıklamasının ardından son dört ayın en büyük düşüşünü yaşamıştı. Piyasa, ABD Merkez Bankasının (FED) faiz indirimi duyurusunu beklerken FED Başkanı Jerome Powell’in açıklaması, ardından ABD’nin Çin’e yönelik uygulamaya geçecek ek tarife uygulamasını Trump’ın Twitter hesabından duyurması, kurda dalgalanmaya neden oldu. Çin’in ABD’ye cevabı ise kurlarda aynı sürprize yol açtı. Peki doların güncel durumu ne? Dolar bugün kaç liraya alınıp satılıyor?

5 Ağustos döviz kuru

Çin’in cevabının ardından tekrar yükselişe geçen dolar, kademli olarak düşüş yaşadı. Dolar, euro, ve İngiliz sterlininin TL karşısındaki alış ve satış fiyatları şöyle:

  • Doların alış fiyatı 5,56 lira iken satış fiyatı 5,57 lira,
  • Euronun alış fiyatı 6,20 lira iken satış fiyatı 6,21 lira,
  • İngiliz sterlininin ise alış fiyatı 6,74 lira iken satış fiyatı 6,21 lira seviyelerinde seyrediyor.