Kategoriler
Ekonomi Gündem

Çin’den koronavirüs açıklaması

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Sözcüsü Mi Feng ülkenin virüse karşı aldığı önlemlerin etkisini göstermeye başladığını kaydetti. Vuhan zatürresinin yayılmasını engellemek için Çin hükûmeti, günlük yaşamı etkileyen birçok ciddi seviyede kısıtlamalar uygulamaya başladı.

Bu önlemler, ağırlıklı olarak Vuhan‘ın bulunduğu Hubei eyaletinde ve eyaletin yönetim merkezi Vuhan‘ı kapsıyor. Virüsün çıkış noktası olarak belirlenen Vuhan‘a uygulanan giriş ve çıkış yasakları hâlâ sürüyor.

Diğer şehirlerden başkent Pekin’e uğrayanlar, zorunlu olarak 14 gün boyunca karantinaya alınıyor. 

Banknotlar toplanacak

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin hükûmetinin önlemlerini överken yapılan açıklamaya göre; Çin Merkez Bankası, dolaşımda olan bütün banknotları toplayacak. Banknotlar dezenfekte edildikten sonra yeniden piyasaya sürülecek.

Çin, yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin güncel gelişmeleri paylaştı. Son üç günü değerlendiren Çin, BBC Türkçe’nin haberine göre; bu sürede vakalarda azalma olduğunu kaydetti.

Çin’in bugün yaptığı açıklamada Vuhan koronavirüs salgınında 2 bin 9 adet yeni vakaya rastlanıldığı, ülke genelinde 142 kişinin daha yaşamını yitirdiği ifade edildi. 

Vakalarda azalma var

Çin’in yaptığı açıklamaya göre yeni vaka sayısındaki artış hızı, düşmeye başladı. Çin’de şimdiye kadar 68 bin kişide salgın tespit edilirken bin 665 kişi de yaşamını yitirdi. Kovid-19 salgınının 30’a yakın ülkede 500’den fazla kişiye bulaştığı tespit edildi. Fransa, Hong Kong, Filipinler ve Japonya’dan birer kişi yaşamını yitirdi. 

AA’nın haberine göre; Kovid-19 salgınının küresel ekonomiyi yavaşlatacağına yönelik endişeler emtia piyasasını olumsuz yönde etkiliyor. Yatırımcıya geçtiğimiz ayda en fazla kaybettiren ürün yüzde 20,9 oranıyla kahve oldu. AA muhabirinin derlediği verilere göre doğal gaz yüzde 15,19 oranında, Brent petrol yüzde 15 oranında, Nikel yüzde 9,8 oranında, soya fasülyesi yüzde 8,7 oranında değer kaybetti. Bakır, alüminyum, pamuk, mısır, çinko, kurşun, buğday ve platin değer kaybeden ürünler oldu.