Kategoriler
Proje Haberleri

Çin’den Sağlık Bakanlığına tepki

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Çin’den hayvan ithalatını geçici olarak durduracak. Buna göre Çin’den hiçbir türlü canlı, cansız hayvan, hayvansal ürünler ve yan ürünleri geçici sürede ithal edilmeyecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Çin’den her türlü canlı cansız hayvan hayvansal ürünlerin ithalatını geçici olarak durdurma kararı alındı.” açıklamasında bulundu.

Çin Büyükelçiliğinden tepki

Kararla ilgili açıklamada bulunan Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, kararı şaşkınlıkla karşıladıklarını ve bununla ilgili ciddi derecede endişe duyduklarını ifade etti. Karara şiddetle karşı çıktıklarını belirten Büyükelçilik, bu uygulama yürürlüğe girerse hem Çin halkına duygusal olarak zarar vereceğini hem de Çin ve Türkiye ilişkilerini zedeleyeceğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Çin’e ilişkin ticaret kararını hatırlatan Büyükelçilik, “Türk tarafının söz konusu kararı DSÖ’nün açıklamasının ruhuna aykırıdır.” sözlerini kaydetti. Çin’in Ankara’daki büyükelçiliği, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınının hayvansal ürünlerle bulaşabileceğine dair kanıtın olmadığını belirtti. 

Çin’den hükûmete çağrı

Çin Büyükelçiliği, “Söz konusu sınırlama hayata geçirilirse Çin ve Türkiye arasındaki normal ticaret düzenine zarar verecektir. Çin halkı topyekûn çaba sarf ederek salgınla mücadele ederken bu yaklaşım hem halkımızın duygunu incitecek hem de ilişkilerimizi olumsuz yönde etkileyecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Gazete Duvar’ın haberine göre; Büyükelçilik, hükûmete “Taraflarımız müştereken salgının üstesinden gelmek için güzel bir şekilde iş birliği yürütmektedir. Üstelik Türk tarafının söz konusu sınırlamaları alması, daha önceki kendi tutumu ile çelişmektedir. Türk tarafını objektif ve makul bir şekilde salgına yaklaşmaya, bilimsel ve uygun bir şekilde riski değerlendirmeye, Uluslararası Sağlık Tüzüğü’nün ilgili kuralları ve DSÖ’nün profesyonel ve otoriter tavsiyesine uyumlu olarak, aşırı yanlış tepkiden kaçınmaya, somut adımlar atarak aynı gemide salgına karşı mücadele vermeye ve ikili ilişkilerimizin iyi gidişatını korumaya çağırıyoruz.” duyurusunda bulundu.