Kategoriler
Dekorasyon

Çocuk odası pandemi sürecine uygun yenilenmeli

Çocuk odası pandemi sürecine uygun yenilenerek, onlar için kişisel alanları baştan yaratabilirsiniz. Uzaktan eğitimin dünyada artış gösterdiği süreç karşısında, çocuklar oyun ve rahatlama alanlarının biranda dersliklere dönüşmesine uyum sağlayamıyor. Bu nedenle çocuklar başta olmak üzere aileleri strese sokan durum karşısında Mimar Esen Akyar Karoğlu, ebeveynlere önemli tüyolar vermekte gecikmedi.

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgının Türkiye’de etkili olmasıyla birlikte, hastalıkla mücadele son zamanlarda ülke genelinde arttırıldı. Özellikle 20 yaş ve altına gelen sınırlandırmalar gereği, çocukların ve gençlerin eğitimde kalan dönemlerini evlerinde tamamlaması bekleniyor. Ebeveynler üzerinde bu esnada iş yükü artarken, evde adaptasyon sağlayamayan çocuklarla eğitim hayatı zorlaşmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan uzaktan eğitim sistemi sayesinde hiçbir öğrencinin derslerinden geri kalmaması hedeflenirken; burada en büyük sorumluluk yine ailelere düşmektedir. Fakat süreç karşısında istenilen uyumu yakalayamayan çocuk için, onunla kavga etmek ve zıtlaşmak yerine, çocuk odası çalışmaya mümkün olacak vaziyette hazırlanmalı.

Ödüllü projeleriyle uluslararası çapta başarılar yakalayan Iglo Archietcts Kurucu Ortağı Mimar Esen Akyar Karoğlu; evlerde geçirilen süre boyunca, çocukların uzaktan eğitim sisteminde sıkıntı yaşamasının en büyük nedenlerini ev ortamında yaşanan mobilya kaosu olarak görüyor. Bu durumun ortadan kalkmasıyla birlikte pek çok aile huzuru yakalayacaktır. Bu nedenle verilen birkaç tavsiye boyunca çocuk odası baştan ele alınıp ortamdaki strese son verilebilir.

Çalışma ortamı “her şey” demektir

Dünya genelini olumsuz sürece sürükleyen salgın hastalık karşısında Türkiye’de alınan tedbirler aileleri yakınlaştırdı. Bu süreçte çocuklarıyla iletişimi güçlenen ebeveynler, aynı zamanda ev ortamını tanımaya başlıyor.

Uzaktan eğitim hayatının geçtiğimiz ay içerisinde aktif olduğu dönemlerde, tüm çocuklar sürece uyum sağlayamadı. Birçok ebeveyn konsantrasyon yaşayan çocukları hakkında ne yapabileceğini bilmiyor. Ancak tam bu noktada Mimar Esen Akyar Karoğlu, kişilerin imdadına yetişmektedir. Karoğlu, çocuk odasındaki bölümlerin çalışma ve oyun odası şeklinde bölünmesinin önemini vurguluyor.

Çocuk odası için yapılacak düzenlemelerde çalışma bölümü, uyku ve oyun bölümlerinden ayrıştırılmalı. Bunu başarmanın bir yolu da araya bir kütüphane konulmasıdır. Yatağın merdivenle çıkılacak şekilde üst kotta bulunması her zaman için daha uygundur. Üstü yatak, altı çalışma masasının olduğu mobilyalar tercih edilebilir. Küçük dairelere sahip olan ailelerde ise çocuk için belirli bir alan yaratılması gerekmekte. Gerekirse ebeveyn ve kendi arasına girecek bir paravan veya perdeyle kişisel alan korunabilir.

Mimar Esen Akyar Karoğlu, ailelerin mimari tasarımda en çok dikkat etmesi gereken şeyin renkler olduğunu söylüyor. Çocukların sakin ya da hareketli olmasını sağlayan bir diğer önemli etken renk seçimleri olarak karşımıza çıkmakta. Eğer uyumlu bir ortam yaratma hedefinde bulunuyorsanız, mavinin konsantrasyonu arttırıcı, sakinleştirici bir etkisi bulunurken; kırmızı rengi ise konsantrasyon arttırdığı gibi zihinde uyarıcı görevi görüyor. Daha büyük yaştaki çocuklar için koyu füme rengi çalışma mekanlarında kullanılabilir. Ayrıca duvarlara yazılıp silinebilir cinsten boya kullanılmasını öneren Karoğlu, bu sayede pek çok çocuk duvarı pano olarak kullanabilir ya da karalamalar yapabilir. Bu da çocuğun kendi odasını benimsemesine yardımcı olacaktır, tavsiyesinde bulundu.

calisma odasi

Çocuk odasını öğrenmeyi zevkli hâle getirmek için kullanın

Mimar Esen Akyar Karoğlu, çocuklar için oluşturulacak çalışma alanlarının daha önceden rahatlama, dinlenme ve oyun alanı olarak kullanıldığını hatırlatıyor. Şimdilerde ev ortamının aynı zamanda okul ortamına dönüşmesi çocukta algı karışıklığı yaratmaktadır. Bu nedenle çalışma köşesini normalde günde sadece iki saat için kullanan bir çocuğun, bu alanda gün boyu ciddiyetle zaman geçirmesi beklenmemeli. Ailelerin bu süreçte yapması gereken şey ise öğrenmeyi zevkli kılacak ortamlar oluşturmasıdır. Bunun için çalışma köşesine ufak bir puf ya da koltuk ile bir oturma bölümü kurabilir, okuldan eve gelen tüm kitap ve kırtasiye dağınıklığını önlemek amacıyla bir raf sistemi geliştirebilirler. Tüm bunların yanı sıra dağınıklık yaratmadan malzemelerin istiflenebilmesi adına bir dresuar kullanarak, çocuğun kendine ait depolama bölümü yapması sağlanabilir.

Çalışma odası için en büyük etki alanlarından birisi de aydınlatma. Aydınlatmanın doğru kullanılmadığı alanlarda çocuklar odaklanma sorunu yaşayacaktır. Bu nedenle Karoğlu, çalışma masasının mutlaka gün ışığı alacak bir noktada olmasını tavsiye ediyor. Gerekirse çalışma masası pencereye dik olacak şekilde ya da çalışırken dışarıya bakabileceği şekilde paralel olarak yerleştirilebilir.

Odanın aydınlatmasında kullanılacak ışık sistemi ise kademeli arttırılabilir biçimde olmalıdır. Çalışma bölümünde mutlaka bir odak ışığı, yani masa lambasından yarar sağlanmalı. Oda da yer alan genel aydınlatma ise sarkıt lamba olarak yer edinmelidir. Uyku ve oyun köşelerinde duvar apliği ya da lambader kullanılabileceği gibi ampullerin mutlaka LED ve gün ışığı seçilmesi gerekmekte.

Mimar Esen Akyar Karoğlu, ayrıca ortalıkta dağınıklığa sebep olabilecek her türlü kablo görüntüsünden kurtulmanızı tavsiye ediyor. Kablo yığınlarını masa altlarına bantlayarak, dolap arkalarına saklayarak çözüm yöntemi geliştirebilirsiniz. Bununla birlikte küçük bir projektör yardımı sayesinde bilgisayar ekranını duvara yansıtabilir ve çocuğunuz için farklı bir ortam sağlayabilirsiniz. Yapılan bu küçük değişiklik bile çalışma ortamını çocuğun daha çabuk benimsenmesine ve bundan zevk almasına neden olacaktır.

Aktivite es geçilmemeli

Özellikle ilkokul çağında olanlar, gün boyu vücutlarında enerji biriktirmekte. Bunun dışarıya kolayca atılabilmesi ve zihnin bu süreç içerisinde kendini dinlendirebilmesi için, çocuklar aktivite yapmalıdır. Onlar için düzenleyeceğiniz çocuk odası alanlarında mutlaka aktivite alanları yaratılmalı.

Bunun için koridora stickerlar yardımıyla sek sek alanı yapabilir, mekanın büyüklüğü elverişli ise salonun bir köşesine salıncak kurabilirsiniz. Duvar boyasının silinebilir oluşu çocukların eğlence ve oyun alanlarını arttıracak, hem de yeni boyalarla evinize renk kazandıracaksınız. Evin ortak kullanım noktasında seçilecek bu duvar, paylaşılacak sorumlulukları listelemek ve günlük plan yapmak için de oldukça uygundur. Böylece ebeveyn üzerinde iş yükü azalacak, çocuklarla iletişiminiz güçlenecek ve aile ortamında huzuru yakalayabileceksiniz.

Son bir öneri olarak; pandemi günlerinde ofis ve ev işleri arasında küçük molalar verin ve çocuğunuzla koridorda sek sek oynayarak eğlencenin tadına varın!