Kategoriler
Gündem

Covid-19 sonrası dünyanın sağlık merkezi olabiliriz

Covid-19 sonrası dünyanın sağlık merkezi haline dönüşmeye hazırlanan Türkiye, başroldeki konumunu koruyor. Salgın hastalık ile mücadelesini başarıyla yürüten ülke geneli için yeni bir değerlendirme getirildi. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği ortak kararı neticesinde, dünyanın en düşük ölüm rakamlarına sahip olan Türkiye’ye yeni bir avantaj doğdu.

Sağlık hizmetlerinde ve uluslararası yardım ile ön plana çıkan Türkiye, pandemi ilan edilen salgın hastalığa karşı başarıyla mücadele ediyor. Birkaç gün içerisinde sıkı denetimler alışveriş merkezlerinin açılması ile rahatlamaya gidilecek. Ayrıca düşünülen karar sonrası 65 yaş ve üstü hafta içi birkaç saatliğine dışarı çıkma izni bulundurabilir.

Ölüm oranındaki azalma sonrası ve Atatürk Havalimanı için ekstra oluşturulan sahra hastanelerine karşı, Türkiye yabancı basında ön plana çıktı. Yabancı yatırımcıların güven oyunu kazanan ülkelerden biri olmayı başaran ülke, sağlık sektöründe öncü olabilir. Dünyanın yeni sağlık merkezi olabileceği konusu ise ortaklaşa karar sonucunda ortaya çıktı.

Ülke genelinde salgın sonrasında oluşabilecek her türlü riski, fırsata dönüştürmeye karar verildi. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği, salgın sonrasında ortak çalışma yapmaya hazırlanıyor. Şehirlerde ortaya çıkabilecek her türlü riske karşı, salgının ruhsal etkileri ve bunlardan korunmanın yolları saatler süren bir toplantıda konuşuldu.

Covid-19 sonrası tedbirlere devam edilecek

Ortaklaşa yapılan çalışmalar baz alınarak, yaşanan sürecin akıllı, güven dolu ve sağlıklı şehirler ortaya çıkarılacak. Covid-19 sonrası yaşanabilecek şehir içi karışıklıkların masaya yatırıldığı görüşmede, salgın sonrası izlenecek yollar belirlendi. Ayrıca yöntem için Dünya Sağlık Örgütü’nün diğer ülkelere Türkiye’yi örnek göstereceği de belirtiliyor. Bunun nedeni olarak ise Türkiye’nin bu süreci kontrollü ve iyi yönetmesi olduğu gösterildi. Sonuç itibariyle salgın bitiminde sürecini en hafif atlatacak ülkeler arasında konuma sahip olması büyük bir avantajı barındırıyor.

Başarının sırrı olarak erken tedavinin büyük rol oynaması gösterilmekte. Bu sürecin iyi bir şekilde yönetilmesi ise ülkeye sağlık sektöründe yüksek ivmeler kazandırdı. Uluslararası ilişkileri güçlendirdiği gibi güven oyunda da üst sıralara yerleşmeyi başaran Türkiye için; uygulanan erken ilaç tedavisi sayesinde ayakta duruyor. Avrupa ve ABD’deki hastane görüntülerine sahip olmayan Türkiye, hastane koridorlarında hiçbir hastanın yığılmasına neden olmadı. Ayrıca birkaç hasta aynı cihaza nöbetleşe bağlanması süreçte oldukça önemli gelişmelere yol açtı.

Ölüm oranında düşük seviyedeyiz

Dünya geneline bakıldığında en düşük ölüm oranına sahip olan ülke geneli için geride kalan süreç iyi yönetilmesi gerekiyor. Dünyanın ileri gelen sağlık merkezi olmaya hazırlanılırken, önemli gelişmede kendi kendine yetmeyi öğrenen Türkiye; tahribatı birebir yaşan ülkelerin daima gelişmiş Avrupa ülkeleri olduğunu gördü. Bu süreçte krizin kolay atlatılması adına sağlık, güvenlik ve gıda alanında kendine yetmeyi öğrenen öğrendiği gibi bu kategorideki konumunu korumaya devam ediyor.

Sosyal mesafe kurallarının uygulandığı dönem sonrası salgın hastalık bitiminde tedbirler elden düşürülmeyecek. Sosyal mesafenin bir ilke haline dönüştürülmesine karar verilen yeni çalışmada, tarım ve gıda güvenilirliğini sağlamak adına da yeni çalışmalar yapılacak. Pandemi ilan edilen hastalığın işsizlik, insan sağlığı üzerindeki olumsuz gelişmeleri karşısında doğanın kendine gelmesi en azından teselli olarak görüldü. Hava ve su kirliliği bakımından 2. Dünya Savaşı sonrası etkilerin ortaya çıkabileceği ve doğanın kendine ait havasının düzelebileceği de önemli bilgiler arasında yer alıyor.

Ayrıca mimari üzerinde de birtakım çalışmalar geliştirildiğini vurgulanan görüşme sonrası, altyapı çalışmalarında yeni düzenlemeler getirilecek. Konunun ilgili kişileri aracılığıyla yapılacak olan altyapı çalışmalarının aynı zamanda mimariye katkı sağlaması bekleniyor.