Kategoriler
Proje Haberleri

Çukurova Havalimanı ihalesinden sonra gözler Adana’ya çevrildi

Çukurova Havalimanı ihalesinin iptal edilmesinin ardından CHP’den tepki süreci devam ettirildi. Adana Havalimanı’nı koruyacaklarını söyleyen CHP’li Adana Milletvekilleri Burhanettin Bulut ve Ayhan Barut; yapımının yıllar aldığı ve ihalesi birçok kez ertelenen Çukurova Havalimanı gibi Adana Havalimanı’nın aynı şekilde karanlığa gömülmesine müsaade etmeyeceklerinin altı çizildi.

Çukurova Havalimanı iptal kararına doymuyor

İhale sürecinin birden fazla kez iptal edildiği havalimanı projesinde büyük iddia CHP milletvekili tarafından duyurulmuştu. Mecliste gündeme getirilen rant projelerine ilişkin sözcü olmaya devam eden isimler, AKP’ye karşı verdikleri savaşı sürdürüyorlar. Çukurova Havalimanı projesinin gerçekleşen son ihalesinde kazanan firmaların üç büyükler olmaması yüzünden dönemin bakanı koltuğunu kaybetmiş ve yerine Adil Karaismailoğlu geçmişti. İhalede devam eden iptal kararlarını yakından sorgulayan CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Kit Komisyonu Üyesi Aykut Erdoğdu, verilen kararlara itiraz etmeye devam edeceğini açıklamıştır. Limak, Kalyon ve Cengiz İnşaat’ın kazanamadığı, ancak başka bir firmaya giden ihalenin koşulları da sonradan değiştirildi. Erdoğdu tarafından “peşkeş projesi” olarak isimlendirilen ihale konuşmasında dikkat çeken kısım ise “saray müteahhitleri” olmuştu

Adana Havalimanı için yeni bir mücadele

2013 yılından bu yana inşaatın başlatılamadığı projede maliyet artışı ve kâr payı günden güne değişmektedir. Durum karşısında CHP İstanbul Milletvekili Erdoğdu değişen koşulları mecliste gözler önüne serdi. Ancak vaziyet planın değişmediği Çukurova Havalimanı karanlık günlerine devam ediyor. İtirazların yalnızca Çukurova projesi için olmayacağını söyleyen CHP’li Adana Milletvekilleri Burhanettin Bulut ve Ayhan Barut, yıllık 5-6 milyon sayıya ulaşan insanın güvenli seyahat adına kullandığı Adana Havalimanı’nın AKP’ye kaptırılmayacağı bildirildi. “Saray müteahhitleri” sözünün sıklıkla kullanıldığı itiraz konuşmasında, 26 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilmesi beklenen Çukurova Havalimanı ihalesinde yeni bir iptal kararının çıktığı belirtilmiştir.

Bakan değişti, savaş devam edecek

Havalimanı projesinde yeni ihale tarihinin 20 Kasım’a alındığı duyuruldu. İhalede belirtilen şartnamenin ise idareyi devre dışı bırakması bekleniyor. Şartname üzerinde değişimlerin olduğunu belirten milletvekilleri, maddelerin yüklenici firmanın lehine olacak şekilde düzenlendiği ifade edildi. Konuya ilişkin açıklamada bulunan isimlerin ayrı ayrı konuşma yaptığı gün, ihalede saray müteahhitlerinin kazanma riski olduğu düşünülüyor. Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın hemen 40 kilometre ötesine kurulmasına karar verilen yeni havalimanında verilen yolcu garantisi 2020 yılı itibariyle 12 milyon kişiye ulaştı. Rakamların gerçekçiliğini yitirdiği ve bakanın koltuğunu kaybettiği projede riskler gün geçtikçe büyüyor. Müteahhit firmaların işten kazançlı çıkabilmesi ve halkın bu kazançta borç yükü edineceğini açıklayan Bulut ve Barut, süreci yılan hikayesine benzettiler.

Havalimanı yenilenirse yolcu kapasitesi artar

Yatırım bedelinin 500 milyon Euro’yu bulduğu yeni havalimanı projesinin iptal edilmesi yönünde baskılar sürüyor. “Adana Havalimanı’nın modern bir şekilde yeniden dönüşümden geçirilmesinin ardından yolcu kapasitesi büyür” açıklamasında bulunuldu. Maliyette ucuzluğun sağlanacağı yenileme projesi, eski havalimanının cezalandırılmasının önüne geçecek. Kamu yatırımlarında kendine pay bulamayan Adana Havalimanı için yapılacak program, yıllık 5-6 milyon kişiye ulaşan yolcu sayısını arttırabilir. Altyapısı tamamlanan Çukurova’ya göre daha geniş ve büyük ölçekli tarım, gıda ve hal kompleksine açık olan Adana, diğer illerde de üretim payı yaratacak. Birlikte büyük işler başarma umudu taşıyan milletvekilleri ile bölgedeki tarım ve gıda ürünlerini dünyanın dört bir yanına dağıtarak gelir elde etme hayallerine zemin hazırlanıyor.