Kategoriler
Proje Haberleri

Cumhuriyet Köyü Projesi hayata geçiyor

Cumhuriyet Köyü Projesi, Atatürk’ün 83 yıl önce tasarladığı projelerden birisi olarak biliniyor. Ankara Gölbaşı Belediye Başkanı MHP’li Ramazan Şimşek ise bu projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadı.

Cumhuriyet Köyü nihayet canlanıyor

Türkiye’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 83 yıl önce tasarlanan proje ‘İdeal Cumhuriyet Köyü’ olarak, Ankara’da hayat bulacak. Gölbaşı Belediye Başkanı MHP’li Ramazan Şimşek’in projeyi gerçekleştirmek adına çalışmalarda bulunduğu duyuruldu. Buna göre, gerçekleştirilmesi beklenen proje için 2 bin dönümlük arazi üzerine hobi bahçeleri kurulacak. Kurulan bahçelerin ardından vatandaşların imarlı ve yasal olarak elde edebileceği hobi bahçelerinde kendilerine ait alanlar yaratabileceklerdir.

Sözcü gazetesi yazarlarından Deniz Ayhan tarafından aktarılan bilgiye göre, Gölbaşı Belediye Başkanı Şimşek detayları paylaşmaktan çekinmedi. Şimşek yaptığı açıklamada, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937’de tasarlamış olduğu ve Danimarka’nın Brondby şehrinde uygulanarak tüm dünyaya örnek olan fikrini gururla hayata geçireceğiz” dedi.

Projenin ilk adımları atıldı

“Gölbaşı Hobi Köy” adını alacak olan bahçeler, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tasarımlarıyla gerçekleştirilecek. Tarım arazisi olarak öne çıkacak olan bölgedeki çalışmaların Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’unda destekleri sayesinde başlangıcı yapıldı. Köy kahvesi, köy meydanı, ahır, kümes gibi hayvanların beslenebilmesine olanak sağlayan alanların oluşturulacağı dikkat çekerken; bostan gibi birçok alanın da oluşturulması bekleniyor. Bir köy şekline bürünecek alan aynı zamanda vatandaşlara doğal ortam hazırlayacak.

Dünya örnek gösteriyor

Bülent Ecevit’in “Köykent” projesinin aslında Mustafa Kemal Atatürk’ün projesine dayandırıldığını görülürken; Cumhuriyetin ilk tarih profesörlerinden birisi olan Afet İnan, tasarlanan projenin Türkiye’yi kalkındırma maksadıyla ortaya çıktığını belirtmiştir. Bu nedenle projenin tasarımını Türk Tarih Kurumuna “Cumhuriyet Köyü” olarak teslimini gerçekleştirmiş ve Bülent Ecevit’in projesine destek sağlanmıştır. Ayrıca bu projenin daha önce Danimarka’da uygulandığı aktarılırken, Atatürk’ün tasarımının tüm dünyaya örnek olduğu görüldü.