Kategoriler
Emlak Haberleri

Değerli Konut Vergisi gelecek yılın ocak ayında uygulanmaya başlanacak

Değerli Konut Vergisi için belirlenen tahsilat bedeli 350 milyon TL sınırına ulaştı. Meclise sunulan bu değerin ertelenme kararı ise pandemi döneminde dar boğaza giren vatandaşlar için oldukça önemli.

Değerli Konut Vergisi ertelenebilir mi?

Sözcü gazetesinden Nedim Türkmen’in haberine göre, mecliste konusu geçen Değerli Konut Vergisi’nde hedef rakam 350 milyon TL oldu. Ancak salgın hastalıkla birlikte maddi açıdan zor günler geçiren vatandaşlar için erteleme kararına gidilmeli. Ekonomik krizin tam ortasında olduğumuz konusunda okuyucularına seslenen Türkmen, vergi yükünün getirilmemesi konusuna önem veriyor.

7 Aralık 2019’da Resmi Gazete’de duyurusu yapılan Değerli Konut Vergisi, 7194 sayılı Kanun ile Emlak Vergisi Kanunu’na eklenen maddeler ile hayatlarımızda yer edindi. Kamuoyunda tepki yaratan aykırılık durumları, kanunda yeni bir düzenleme yapılmasına neden oldu. 14.02.2020 tarihinde düzenlenen ve kabul edilen bu yasa; 7221 sayılı yasa ile değişiklikleri göstermiştir. Kanunda yürürlük için beklenen tarihin 01.01.2021 olarak bildirilmesiyle birlikte; yazar okuyucularına son 65 günün kaldığını hatırlatıyor. Ancak yürürlük kararının 2022’ye ertelenmesi konusunda görüşlerini sunan Türkmen, nedenlerini 5 maddede sıraladı.

Maddeler tek tek ele alınıyor

Değerli Konut Vergisi üzerinde yapılan değişikler, son olarak 7221 sayılı yasa ile öne çıkarıldı. Düzenlemelerin ardından yürürlük kararı için tarih 2021 yılının ocak ayı olarak verildi. Ancak yasanın bu şekilde uygulanması, vatandaşları zor duruma sokabilir. Türkmen, kimlerden vergi alınacağına dair sıralamada bulunduğu yazısında, vergi oranlarına da dikkat çekiyor.

1.nci madde gereği Türkiye sınırları içindeki mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar ele alındı. Taşınmaz değerinin yüksek veya az olmasına bakılmaksızın muafiyet uygulanabilecek. Yazar tarafından verilen örneğe baktığımızda, 100 milyon TL’lik evi olan vatandaşın, mülkiyetinde sadece bir adet ev olması bakımından muafiyetten yarar sağlayabiliyor.

2.nci madde gereği vergi tarifesi, 2020 yılı emlak vergisi değerine göre 5 milyon TL’den yüksek, ancak 7 milyon 500 bin TL’den düşükse ödenecek tutarın 5 milyon TL’yi aşan kısım kadar olacağı bildirilmiştir. Yani, vatandaşın ödemeye mükellef olduğu oran binde 3’ü buluyor. Eğer bu değer 2 milyon 500 bin TL’den 100 milyon TL’lik aralıkta bulunuyorsa binde 6 oranlı ödeme zorunluluğu getirilmekte. Evin değeri 10 milyon TL’yi aşıyor ise ilk 2 milyon 500 bin TL’lik kısım içinde binde 3, sonraki 3 milyon 500 bin TL’lik kısım için binde 6 ödeme zorunluluğu sağlıyor. Ancak geriye kalan ödeme tutarı 10 milyon TL’nin üzerine çıkan kısımla devam etmektedir. Bu oran binde 10 olarak sınırlandırıldı.

Beyanname zorunluluğu unutulmamalı

3.ncü madde gereği 2020 yılından itibaren değerde 5 milyon TL’yi aşanlar için, 2021 yılından itibaren beyanname verme zorunluluğu bulunuyor. Kişilerin kendi ilindeki vergi dairesinden yapacağı beyannamede verilen tarih şubat ayının 20.gününe denk gelmektedir. Ödemede ilk taksitin şubat ayının sonuna alındığını söyleyen Türkmen, ikinci taksitin ağustos sonuna kadar olmak zorunda olduğunu bildiriyor. Vergi ödemelerinin iki taksite bölündüğü süreçte kişiler ödeme miktarlarını unutmamalıdır.

4.ncü madde gereği matrahının belirlenmesi konusu işlenmiştir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmelerin rafa kalkması bekleniyor. Uygulamanın son bulmasıyla birlikte bina vergi değerleri belediyeler aracılığıyla işleme alınacak.

5.nci ve son madde gereği fazla konuta sahip olanlar, eldeki mesken nitelikli konutları arasında düşük değerdekini istisnaya tutmaları gerekiyor. Bunun yerine diğerleri arasından seçim yapan kişi, beyana seçtiği konutu sunmak zorunda. Türkmen konunun anlaşılabilmesi adına verdiği örnekte; bir kişinin 8 milyon ila 10 milyon TL değerinde iki konutu olduğunu düşünmemizi istiyor. Beyan sırasında 8 milyon TL’lik konutu beyanda göstermeyecek olan ev sahibi, 10 milyon TL’lik evi için beyan vermelidir.

İstisna konusu olan nitelikli taşınmazlar

Beyanda istisna uygulamasına gidecek olan taşınmazlar şunlardır; genel ve özel bütçeli idarelerin mesken nitelikli taşınmazları, belediye, üniversite ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na bağlı maliki veya intifa hakkına sahip olduğu belirtilen mesken nitelikli taşınmazlar,

Yabancı devletlere ait olduğu bildirilen elçilik ve konsolosluk binaları. Bununla birlikte elçilerin ikameti için ayrılan nitelikli taşınmazlar istisna kapsamına alınmaktadır. Son düzenlemede elçilere ait müştemilat ve merkezi ile ülke sınırları içerisinde bulunan milletlerarası kuruluşlara ve onların Türkiye temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar,

Faaliyet bakımından inşa olarak belirtilen yapılarda henüz satış ve devir bulunmuyor ise istisna uygulanabilir.

Vergi haberlerine göz atmak için tıklayınız.