Kategoriler
Emlak Haberleri

Değerli konut vergisi için beyanname süresi başladı

Pandemi sebebi ile 2020 yılında tahsil edilmeyen ve 2021 yılına ertelenen değerli konut vergisi için beyanname süresi başladı. Değerli konut vergisi kimlerden alınır, vergi tutarı ne kadardır ve birden fazla değerli konutu olanlar nasıl vergilendirilecek? Haberimizde değerli konut vergisi ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz…

Konut Değeri, 5 milyon TL ve üzerinde olmalı

Öncelikle bilinmelidir ki; sadece bir değerli konuta sahip olan konut sahipleri, bu vergiye dahil değildir. Çünkü konutunuzdan değerli konut vergisi alınabilmesi için bazı kurallar vardır. Konutun değeri ise, bu kriterlerin en önemlisidir. Çünkü bu vergiye dahil olunabilmesi için ilgili konutun değerinin 5 milyon TL ve üzerinde olması gerekmektedir ve malikin birden fazla değerli konuta sahip olması gerekmektedir. Ayrıca yine ilgili konutun vergiye dahil olabilmesi için önemli bir diğer detay ise; konutun mesken niteliğinde olmasıdır. Eğer bu üç kuralı karşılıyorsanız dikkat: Beyanname süresi başladı bile!

Son başvuru tarihi 20 Şubat

Değerli konut vergisi için son beyanname tarihi ise 20 Şubat günüdür. Ödemeler iki taksit şeklinde yapılacak olup; ilk taksit şubat ayının sonunda, ikinci taksit ise Ağustos ayının sonunda tahsil edilecektir.

Muafiyet detaylarından da bahsedelim

Elbette bazı muafiyet detayları mevcut. Örneğin; sadece bir adet mesken nitelikli değerli konut sahibi iseniz, bu vergiden muaf tutabiliyorsunuz.  Ayrıca kıymetli konut vergisi için bir diğer muafiyet şekli ise, birden fazla kıymetli konut sahibi olmanız durumunda, fiyatı düşük olan kıymetli konutlarınızın bu vergiye dahil olmamasıdır.

Konut satılsa da Şubat’ta beyanname veren malik, ikinci taksitin de mükellefi

Konu ile alakalı Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı’nın yaptığı açıklama da bu detay ise oldukça önemli. Şubat ayında beyannamede bulunan malik, eğer Ağustos ayına kadar konutunu satarsa, yine de verginin ikinci taksitini ödemekle mükelleftir. Bu durum ise, değerli konut vergilerinin toplanmasında kesin bir çözüm olarak görülmektedir.

Hedeflenen vergi tutarı 350 milyon TL

Değerli konut vergilerinin 2021 bütçe getirileri hesaplanırken, bütçeye 350 Milyon Liralık bir getiri sağlaması beklenmektedir. Bu tutar ise, Emlak Vergisi Kanunu’na uygun şekilde binanın vergi değeri esas alınarak hesaplanmıştır.

Exit mobile version