Kategoriler
Emlak Haberleri

Değerli konut vergisi için son 3 aylık zaman dilimine girildi

Değerli konut vergisinin 3 ay sonra yürürlüğe girmesi beklenirken, değerinde 5 milyon liranın üzerine çıkan yaklaşık olarak 150 bin konutun bu vergiye dahil olacağı söylendi.

Değerli konut vergisinin gelmesine son 3 ay!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz tarafından verginin yürürlüğe girmesi için az bir zaman dilimi kaldığı hatırlatıldı. 5 milyon lira ve üzeri değere sahip olan 150 bin konutun getirilen uygulamayla birlikte vergi ödemesi gerekecek. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte Değerli Konut vergisi matrahının belirlenmesinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yürütmüş olduğu incelemeler dikkate alınmayacaktır. Taşınmazlar için alınacak vergi belediyelerin belirlemiş olduğu bina vergi değeri üzerinden sağlanacak. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın mesken nitelikli taşınmazları ise bu vergiden muaf tutulacaktır.

Mesken nitelikli tek taşınmazı olanların ilk düzenlemeden değişik olarak gelir durumuna bakılmadan muafiyet kapsamına alınmasına karar verildi. Birden fazla değerli taşınmaza sahip olanlar ise arasından en değerli ve sayıca bir adet olan taşınmazının üzerinden değerli konut vergisini ödemesi gerekiyor.

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü geride kaldı

Geçtiğimiz şubat ayında konut vergisinin yumuşatıldığı haberleri basına yansımıştı. Yapılan değişikliğe göre tek evi olanların vergi ödemesine gerek kalmayacaktır. Geride kalan evler için ise 5 milyon liraya kadar olanlardan vergi alınmazken; 5 milyon ve 7.5 milyon liraya tekabül edenler için binde 1, 7.5 milyon lira ve üzerindekiler için binde 6 vergi uygulanacak. Değeri 10 milyon liradan fazla olan konutlarda, 10 milyon liralık kısım için binde 10 alım yapılacaktır.

Düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerinin kış ayları boyunca sürdüğü, İmar Kanunu ile ilgili kanunun tekliflerine verilen önergelerin gerçekleştirildiği haberi verilmişti. Getirilen yeniliklerle birlikte Emlak Vergisi Kanunun üzerindeki yeni maddelere değişiklik yapıldı.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün vergi sürecinde yer almamasına karar verilirken, Değerli Konut Vergisi vergi değeri üzerinden yeni hesaplamaların üzerinden ödenecek miktar bulunacak. Ayrıca 2020 yılında verilmesi gereken beyannamenin verilmeyeceği, verginin tahakkuk ettirilmeyeceği aktarılmıştır. Böylece önümüzdeki yıl vergiye ilişkin mükellefiyet durumları başlatılacak.