Kategoriler
Emlak Haberleri

Değerli Konut Vergisi lüks konutların satışını düşürecek

Değerli Konut Vergisi, birçok problemi beraberinde getiriyor. Değerli gayrimenkullerin bedeli, piyasa fiyatlarından ziyade ilan sitelerindeki fiyatları dikkate alınıyor. Konutlar, yanlış beyan ediliyor. Bu gayrimenkullere gerçek değerinin üstünde vergi isteniyor. 

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, çok sayıda itirazın geleceğini bildirdi. Özelmacıklı “Özellikle lüks konutlarda bu uygulamanın yapılması, bu türdeki taşınmazların değerlerinde düşüşlere neden olacak, satışlarını zorlaştıracak.” diye konuştu.

İtirazlar gelecek

Vergiye ilişkin açılan davaların söz konusu uygulamanın iptalini sağlayabileceğini belirten Özelmacıklı, “Uygulamanın aynı anda tüm ülke genelinde uygulamaya başlanmadığını düşünüyorum. Şu anda İstanbul, Beşiktaş; Kadıköy gibi bölgelerden dönüşler alıyoruz. Ayrıca paylı mülkiyet durumlarında vergi tahakkuk ettirilmesi de önemli bir itiraz nedeni. Eğer gerçekçi bir servet vergisi alınacak ise sadece tek taşınmaz üzerinden değil eşitlik sağlayabilmek için bir kişinin sahip olduğu tüm taşınmazların değerleri dikkate alınarak bir uygulama yapılması beklenirdi.” açıklamalarında bulundu.

Kendisine gelen tebligâttaki değerin çok fazla olduğunu düşünen kat sahiplerinin 15 gün içinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne itiraz etmeleri gerektiğini belirten Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu sürenin aşıldığında nitelikli taşınmazların değerinin kesinleşeceğini kaydetti. Belirtilen sürede yapılan itirazların 15 gün içinde sonuçlanacağını aktaran Özelmacıklı sözlerini “Ve kesinleşen değer, aynı usulle ilan ve ilgilisine tebliğ edilir. Eğer bu itiraz kabul edilmez ise 30 günlük süre içerisinde de dava açılmaları gerekiyor.” şeklinde sürdürdü. 

Vergiden kimler muaf?

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı; tek taşınmazı olan kişilerin, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, yalnızca sosyal güvenlik kurumundan aylık alanların Değerli Konut Vergisi‘nden muaf olduklarını dile getirdi.

Değerli Konut Vergisi ödemek zorunda olan mesken nitelikli gayrimenkullerden değeri 5 milyon lira ile 7 milyon 500 bin lira arasında olanlardan binde 3 oranında, değeri 7 milyon 500 bin 1 lira ile 10 milyon lira arasında olanlardan binde 6 oranında, değeri 10 milyon 1 liradan fazla olan konutlardan ise binde 10 oranında vergi alınacak.

Vergi dairesi tarafından tarh ve tahakkuk ettirilen verginin söz konusu yılın Şubat ve Ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitle ödenebilecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından incelenen lüks konutların değerinin yayımlanmasının ardından kat sahiplerine tebligât gönderildi