Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Değerli Konut Vergisi’ne yeni düzenlemeler

İktidar ve muhalefet partileri arasında Meclis’te uzlaşma sağlandı. Sunulan önergeler Genel Kurulda onaylandı. Değerli Konut Vergisi‘nde birtakım düzenlemelere gidildi. 

Hürriyet gazetesinden Önder Yılmaz’ın haberine göre; 2021 yılında uygulanmaya başlaması planlanan Değerli Konut Vergisi, bir yıl daha ertelenebilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu süreyi bir yıl daha uzatma yetkisi verildi. Buna göre, Değerli Konut vergi uygulaması 2022 yılında başlayabilir. 

Tepkilere neden olan Değerli Konut vergisinde bazı istisnalar tanındı. Buna göre tek konutu olandan Değerli Konut Vergisi alınmayacak. Konutu birden fazla olan vatandaşın, en düşük değere sahip olan konutu bu vergiden muaf tutulacak. 

Tapu ve Kadastro dikkate alınmayacak

Öte yandan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün belirlediği konut değeri, bu verginin hesaplanmasında dikkate alınmayacak. TBMM Genel Kurulunda kabul gören düzenlemelere göre, bu yıl verilmesi gereken beyannameler verilmeyecek ve vergi tahakkuk ettirilmeyecek. Bu yıl başlanması planlanan Değerli Konut vergileri, bir yıl ertelenerek 2021 yılında başlatılacak. 

Binaların değerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü belirlemeyecek. İlgili belediye tarafından belirlenen değerler esas alınacak. Ayrıca, TOKİ’in sahip olduğu mesken nitelikler taşınmazlar da bu vergiden muaf tutulacak.

Değerli Konut Vergisi ne kadar olacak?

Geçtiğimiz aylarda ortaya atılan ve tartışmalara sebep olan Değerli Konut Vergisi, değeri 5 milyon liradan fazla olarak nitelendirilen yapılara uygulanacak. Buna göre, vergi, değeri 5 milyon lira ile 7.5 milyon lira arasında olanlardan binde 3 oranında vergi alınacak. Değeri 7.5 milyon ila 10 milyon lira arasında olan konutlar için değerin her 7,5 milyon lirası için 7 bin 500 lira, fazlası için ise binde 6 oranında vergi uygulanacak.

Değeri 10 milyon liradan yüksek olan konutların her 10 milyon lirası için 22 bin 500 lira vergi alınacak. Değeri 10 milyonun üzerinde tespit edilen konutlar için binde 10 oranında vergi uygulamasına gidilecek.