Kategoriler
Emlak Haberleri

Değerli Konut Vergisi’nin iptali için AYM’ye başvurulacak

Değerli Konut Vergisi’nin anayasaya aykırı olduğunu belirten CHP, uygulamanın iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne dava açacak. Değerli Konut Vergisi‘ne tabi olan yurttaşlara tebligât gelmeye başlandığı belirtildi. İstanbul CHP Milletvekili Erdoğan Toprak ‘’77 yıl önceki varlık vergisinin adını değiştirip Değerli Konut Vergisi yaptılar. Atılan taş, ürkütülen kurbağaya değmeyecek. 2,5 milyar vergi toplamaya çalışılırken, yabancı sermayede güvensizlik doğacak. Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açacağız, Emlak Vergisi alınan konuta ikinci vergi geliyor bu Anayasa’ya aykırı” diye konuştu.

Değerli Konut Vergisi‘ne Varlık Vergisi benzetmesi yapan Toprak, bu uygulamanın yabancı sermayenin yatırımını engelleyeceğini belirterek finans sektöründe sorunlara da yol açacağını kaydetti.  Verginin ülkeye zarar vereceğini belirten Toprak “İktidar kendi ayağına kursun sıkıyor.” dedi.

Sözcü gazetesinden Başak Kaya’nın haberine göre Erdoğan Toprak, ‘’Varlık vergisi, 11 Kasım 1942’de çıktı, 16 ay yürürlükte kaldı ve hatadan dönüldü. Şimdi de gece yarısı kanun çıkartılıp, benzer bicimde şu kadar yeni vergi diye hüküm getiriliyor. Asıl sakıncası ülkeyi baltalayacak olması. İktidar kendi ayağına kurşun sıkıyor. Yabancı sermaye böyle bir ülkeye gelmez. Güvensizlik doğar ve ‘Bir gece bana da yeni bir şeyler getirirler’ diye kaçar. Bankalarda dövizi olan tedirgin olur, parasını alır götürür, sermaye kaçar, finans sektöründe sorun doğar.” uyarısında bulundu.

Değerli Konut Vergisi‘ni kimler ödeyecek?

Emlak Vergisi’ne ek olarak 147 bin 256 kişi Değerli Konut Vergisi ödeyecek. 5 milyon liradan fazla değeri olan konutların tabi olduğu vergiden yıllık 2,5 milyar lira gelir bekleniyor. Vergi, 5 Aralık 2019 tarihinde TBMM’ye sunulan ve 7 Aralık’ta onaylanıp yürürlüğe girdi. Ev değeri 5 milyon lira ile 7,5 milyon lira arasında olanlardan binde 3 oranında, ev değeri 7.5 milyon lira ile 10 milyon lira arasında bulunanlar binde 6 oranında, evinin değeri 10 milyon liradan fazla olanlar ise bin 10 oranında Değerli Konut Vergisi ödeyecek.