Kategoriler
Ekonomi Gündem

Değerli maden toparlanıyor mu? Ons ve gram altın haftalık kaybını geri aldı

Geçtiğimiz haftalarda üst üste değer kaybeden altın fiyatlarında toparlanma görülüyor. Geçtiğimiz hafta da bir önceki hafta gibi 5 günlük bazda yüzde 1,57 oranında değer kaybeden onsun haftalık kazancı, yüzde 0,17 oldu.

Geçen haftanın bilançosu olarak yüzde 2.27 aylık değer kaybına uğrayan altının ons fiyatı, bu ay, yüzde 1.83 oranında artışı kaydetti. Ons altın, yıllık bazda yüzde 26,46 arttı.

Gram altın haftayı kazançla tamamladı

ABD’deki teşvik paketine ilişkin belirsizliklerin yanı sıra artan Kovid-19 vakaları, dolar endeksini güçlendirip altına olan talebi azaltırken teşvik paketine ilişkin olumlu algılanan gelişmeler, değerli madeni toparlanma sürecine soktu. Dolar endeksi bu süreçte değer kaybetti.

Teşvik paketinin çıkmayacağına yönelik değerlendirmelerse yatırımcıları, güvenli liman olarak dolara yönlendiriyor. Onstaki toparlanmanın yanı sıra dolar/TL’deki yükselişle beraber gram ve çeyrek altın fiyatlarında da artış gözlemlendi.

TCMB’nin beklenilmeyen kararından önce aşağı yönde hareket eden kurlar, kararın açıklanmasından sonra tekrar yükseliş gösterdi. Paralel olarak değerli madenin fiyatları da yukarı yönlü hareket gördü.

Gram değerinde yüzde 0,61’lik artış

Geçtiğimiz hafta, haftalık bazda yüzde 0,54 azalan gram altın, bu haftada, haftalık yüzde 0,61 oranında değer kazandı. Aylık bazda, geçtiğimiz hafta da değer kazanan altının gram cinsindeki değeri, aylık bazdaki kazancını yüzde 2,69 seviyesinden yüzde 6,39 oranına çıkardı.

Geçen hafta yüzde 73.42 oranında olan gramın yıllık kazancı, bu haftanın sonunda yüzde 74,78 seviyesinde oldu.

Çeyrek altın kayıplarını geri aldı

Geçtiğimiz haftanın kapanışında, haftalık bazda yüzde 0,43 gerileyen çeyrek altın, bu hafta, serbest piyasada, haftalık bazda yüzde 0,85 değer kazandı. Geçen hafta yüzde 2.85 seviyesinde olan aylık kazancını yüzde 6,54’e çeken çeyrek altın, yıllık kazancını yüzde 72.77 ‘den yüzde 75,87 seviyesine taşıdı.

Gümüş altın değer kazandı

Geçtiğimiz hafta, hem haftalık hem de aylık bazda değer kaybeden altının gümüş cinsindeki değeri de kayıplarını geri aldı. Gümüş altın, haftalık yüzde 2,48 artarken aylık bazda yüzde 10,95 yükseldi. Altının gümüş cinsindeki fiyatında, yıllık bazda yüzde 90,75 değer kazancı görüldü.