Kategoriler
Proje Haberleri

‘Demir fiyatları makul seviyeye çekilmeli’

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci, inşaat sektörünün geleceği için demir fiyatlarının makul seviyeye çekilmesi gerektiğini söyledi.

Ekinci, inşaat sektörünün; çimento, seramik, ahşap, cam sanayii gibi 150’nin üzerinde yan sektörü beslediğini kaydetti. Ekinci “Özellikle 2000’li yıllarda atılım yapan sektör, Mersin’de kaliteyi ve bina güvenliğini son derece artırarak, sadece yurt geneline değil, yurtdışına da örnek olacak projeler üretti. Ekonomik yönden verimli, topluma karşı duyarlı; doğal, tarihi ve kültürel çevreye saygılı bir gelişmenin gerçekleşmesine katkıda bulunan Mersin inşaat sektörü, meslek standartları ve iş etiğinin gelişmesi, müteahhitlerin ilgili pazarlarda rekabet gücünün artması, kentimizde insanların rahat ve güvenli yaşayabilecekleri konutların yapılmasına katkı sağlamak için kurduğumuz Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği, ulusal anlamda farkındalık oluşturmayı başardı” dedi.

Nesim Ekinci, ekonomideki bozulmanın inşaat sektörünü de etkilediğini kaydetti. Ekinci, “Çukurovalı müteahhitlerin ortak kararı doğrultusunda konut fiyatlarında yüzde 10 indirime gittik. Resmi rakamlara göre, inşaat maliyet endeksi son bir yılda yüzde 20 oranında arttı, fakat gerçek maliyetler ise yüzde 50’ler civarında arttı. 2017 yılı başında bin 500 lira, 2017 yılı temmuz ayında 2 bin lira olan demir fiyatları bugün itibarıyla 3 bin lirayı aştı. Türkiye’de demir-çelik tüketiminin yüzde 67’si inşaat sektörü tarafından yapılıyor ve en çok tüketilen ürün grubu dayüzde 44 ile inşaat demiridir. İnşaat sektörünün geleceği açısından öncelikle demir fiyatlarının makul seviyeye çekilmesi gerekiyor” diye konuştu.