Kategoriler
Ekonomi Gündem

Demir fiyatlarındaki artış konut fiyatlarında etkileyecek

İnşaat sektöründe demir fiyatlarındaki artış meydana gelmektedir. Bu yükseliş nedeniyle çıkmazda olan inşaat sektörü devam eden konut projeleri bittikçe fiyatlarının artacağını söylemektedir. İnşaat sektöründeki demir rallisi fiyatlarında önlenemez yükselişi nedeni ile çıkmazda olduğu belirtilmiştir. Müteahhitlerin devam eden konut projeleri vardır. İnşaat sektöründe bir süredir en önemli maliyeti olan demir fiyatlarında artışlar büyük hızla devam etmektedir. Ayrıca Ticaret Bakanlığı ile bir araya gelinerek çözüm aranmaktadır. Hem dolar bazında artan hem de TL’nin değerini kaybıyla kur krizini yaşatan demirdeki artışın en büyük faturası tüketiciye çıkacaktır. Müteahhitler devam eden projelerin tamamlandığını ciddi bir fiyat artışının olacağını söylemektedir.

Demir fiyatlarındaki artış yüzde 116

Fiyat artışları yüzde 16’ya bulan demirdeki gelişmeler sektör temsilcilerine soruldu. Artışın en önemli nedenleri dünya piyasalarındaki genel artış demirde olduğu söylenmektedir. Bu konu hakkında yapılan açıklamaya göre demir fiyatları bütün dünyada döviz bazında artmaktadır. Kurlar artınca da demir fiyatlarında TL bazında oldukça yüksek olmaktadır. Demir fiyatlarındaki artış Türkiye’nin kontrolü dışında olduğunu söyleyerek Türkiye’de üretilen demirin hammaddesinin yüzde 85 oranında dışarıya bağlı olduğunu söylemiştir. Bu fiyat artısının eylüle kadar devam edeceği düşünülmektedir. Demir fiyatlarındaki bu fazla artış nedeniyle projeler ve kar miktarları düşüşe uğrayacaktır. Sonuçta inşaat sektöründe duraklamaya neden olabilecek bu fiyat artışı devam etmektedir.

Demir Rallisi fiyatlarında Artış Konut Fiyatlarına ve Tüketiciye Nasıl Yansıyacak

Devam eden inşaatlardaki bütün maliyetler günden güne artmaktadır. Etki bu inşaat projeleri bitince görülecektir. İnşaat firmalarında hiç kar koymasalar bile maliyetlerin arttığı için fiyatlar da artacaktır. Kamu iş yapan müteahhitlerin çok zor durumda olduğu söylenmektedir. Kamudaki işçilerin yarım kalmaması adına projelerin batmaması için sözleşmeyi tasfiye etme hakkı verilmesi istenmektedir. Bu şekilde inşaat sektöründeki olumsuz durum gittikçe daha kötü bir hal aldığını söylemek mümkündür. Ne yazık ki demir fiyatlarındaki artış hem inşaat sektörünü hem ülkemizin ekonomisini kötü bir yönde etkilemektedir.

Detaylı açıklama yaparak demirin gittikçe arttı fiyatı takip edebilirsiniz. Bu şekilde demirin inşaat sektörüne etkisi gözle görülür bir şekilde artmaktadır.

Daha fazla güncel haberi için tıklayınız…

Exit mobile version