Kategoriler
Emlak Haberleri

Deprem için dikkat edilmesi gerekenler

Ülkemizdeki illerin çoğu birinci deprem bölgesinde yer alırken İstanbul, büyük bir depreme hazırlanıyor. Sarsıntılara karşı dayanıklı yapılar inşa ediliyor, deprem sırasında ve sonrasında toplanma alanları belirleniyor.

Özellikle yeni alacağınız konutun yönetmeliklere uygunluğunu kontrol etmeniz gerekiyor. Ayrıca, projede belirtilen yapı özellikleri ile gerçekte yapılan yapının özellikleri arasındaki farklar, sarsıntı esnasındaki hasarı artıran sebeplerin arasında yer alıyor.

Ev satın almadan önce, satın alınacak evin uzmanlara kontrol ettirilmesinin faydası bulunuyor. Doğal afetin vereceği hasarı önlemek için dikkat etmeniz gereken unsurlardan bazılarını derledik.

  • Bina duvarlarının yapıldığı malzemenin kaliteli olması, duvarların kalın olması sarsıntılara karşı binanın dayanıklılığını arttırır. C30 ve üstü dayanıklılık sınıfına ait hazır betondan inşa edilen evleri tercih edin. Hazır beton daha dayanıklıyken betonun dayanıklılık sınıfı arttıkça afet sırasında binanın hasar oranı azalacaktır.
  • Tasarım esnasında simetrik boyutlandırma ve kısa kolon kullanımı, binanızın daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır.
  • Su yalıtımı sağlam olmayan bir binanın taşıyıcı sistemlerinin paslanmasına dolayısıyla şiddetli bir olası sarsıntıda meydana gelen hasarın artmasına yol açar. Bodrum katınız rutubetliyse binanızın yalıtımı kötü yapılmış demektir.
  • Binanızın kolon ve perde uygulamalarının nasıl yapıldığını mühendislere kontrol ettirebilirsiniz.
  • Toprak altında bulunan kat sayısı binanın depreme karşı dayanıklılığını arttırır. Binanın üçte birinin toprak altında bulunması gerekiyor.
  • Zemin etüt raporunun önceden incelenmesi gerekiyor.
  • Zemin katının üç metreden yüksek olması binanızın sarsıntılara karşı dayanıklılığını azaltır.

Kat kolonları incelenmeli

Evin zeminindeki kat kolonlarının dikkatlice incelenmesi gerekiyor. Burada herhangi bir çatlak tespit edildiğinde ise bir uzmana danışılması oldukça önemli bir hâl alıyor. Sarsıntılara karşı binanın dayanıklılığını azaltan bir diğer unsuru ise hemen hepimiz görüyoruz. Bu unsur, zemin katının genellikle, iş yeri olarak kullanıldığı binalarda görülüyor. Zemin katındaki her yerin duvarla örülü olması gerekirken yapı duvarlarının kırılıp bölmelerin kullanılması binanın dayanıklılığını azaltıyor.

Deprem için kat planına uygunluk

Projede olanla gerçekte olanın -özellikle deprem için- bir olması gerekiyor. Projede belirtilen kat sayısıyla binanın kat sayısı arasındaki fark, binayı daha dayanıksız kılıyor.