Kategoriler
Gündem

“Deprem komisyonu kurulsun” önerisi reddedildi

Belediye bünyesinde deprem komisyonunun kurulmasına yönelik önerge, Bahçelievler Belediyesi bünyesindeki meclis üyelerinin oy birliği ile reddedildi.

Son yaşanan depremlerin ardından Bahçelievler Belediyesinin ekim ayındaki olağan meclis toplantılarında belediyenin bünyesinde deprem komisyonu kurulması için önerge verildi. Birinci derecede deprem bölgesi olan Bahçelievler’i yöneten Belediyenin 21 meclis üyesinin “Hayır” oyuyla reddedildi. Kararı değerlendiren İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise bu durumu “akıl tutulması” olarak nitelendirdi.

Sözcü gazetesinin haberine göre İstanbul’da son zamanlarda gerçekleşen depremlerin ardından Bahçelievler Belediyesinin meclis gündemine depreme karşı bir komisyon kurulması önerisi sunuldu. CHP’li meclis üyeleri İsmail Hakkı Temel, Yalçın Avcı, Elif Dehmen Temiz ve Seyit Ali Aydoğmuş tarafından verilen yazılı önergede ilçenin birinci derecede deprem bölgesi olduğunun altı çizildi. Önergede, “7 ve üzeri bir depremde ilçedeki 24 bin yapı stokunun yüzde 50’sinin ağır hasar göreceği tespitinde bulunmuştur. Bu nedenle belediyemiz bünyesinde Deprem Komisyonu kurulması talebinin dikkate alınarak teklif kararı olarak oylanmasını arz ederiz.” sözcükleri yer aldı.

Önergede, Gölcük Depremi’nden sonra İBB’nin talebiyle Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın hazırladığı raporun, söz konusu tespitlerin kaynağı olduğu belirtildi. Yazılı önerge, CHP’li ve MHP’li meclis üyelerinin 19 adet “Evet” oyuna rağmen Ak Partili 21 meclis üyesinin “Hayır” oyuyla reddedildi.

Kararı değerlendiren Canan Kaftancıoğlu, “Hiçbir siyasi parti farkı gözetmeksizin herkesin bu konuda elini taşın altına koyması gerekirken bu karar tam bir akıl tutulması.” ifadelerini kullandı.

Belediye hiçbir hazırlık yapmadı

Önergede imzası bulunan Bahçelievler İBB Meclis Üyesi Seyit Ali Aydoğmuş, Belediyenin deprem ile ilgili hiçbir hazırlığının olmadığını kaydetti. Yapı stokunun yüzde 80’inin Gölcük Depremi’nin öncesinden kalma ve depreme dayanıksız olduğunu belirten Aydoğmuş, şöyle konuştu:

“Bahçelievler Belediyesinin deprem için bir hazırlığının olmadığını, yapı stokumuzun yüzde 80’inin 1999’dan önce yapıldığını ve depreme dayanıksız olduğunu, imar affıyla birlikte zayıf yapıların bir şekliyle vatandaş için mezar haline getirildiğini gerekçe göstererek bir teklifte bulunduk. Bahçelievler’de bir deprem komisyonu kurulması ve öncelikle bu komisyonun bir çalışma grubu haline getirilerek riskli binaların tespit edilmesi ve halka bu konuda bilgi verilmesini istedik.”

Ali Aydoğmuş, yedi veya üzerindeki bir depremde Bahçelievler’deki binaların yarısının ağır hasar görme riskinin bulunduğunu kaydetti. CHP’li Meclis Üyesi, Ak Partili Meclis üyelerinin depremi sorun edinmediklerini “Bahçelievler Belediyesinde deprem ve kentsel dönüşümle ilgili ayrılan bütçe 2 milyon 750 bin lira. Yani bütçenin 20’de biri. Deprem diye bir dertlerinin olmadığını görüyoruz.” sözleriyle kaydetti.