Kategoriler
Gündem

Deprem sigortalı konut sayısı 9,5 milyon adet oldu

Türkiye’nin büyük bir bölümü deprem tehdidi altında bulunurken ülkedeki deprem sigortası yaptırılan ev sayısı son 20 yılda 20 kat artış gösterdi. AA’nın haberine göre deprem sigortası yaptırılan ev sayısı son 20 yılda 500 binden 9,5 milyona yükseldi. Bu sayı, takvimler 1999 yılını gösterirken 500 bin idi. DASK ise kurulduğu yıldan bu yana depremden kaynaklanan hasarlı evlere toplamda 195 milyon lira ödedi.

Şehir bazında deprem sigortasına sahip ev sayısındaki ilk üç dilimde Bolu, Yalova ve Sakarya yer aldı. Bolu’daki sigortalı ev sayısı, diğer illere göre yüzde 87’lik orana sahip durumda. Bolu’yu Yalova yüzde 85’lik oranla takip ederken Yalova’yı yüzde 83’lük oranla Sakarya izliyor. 

İstanbul’daki sigortalı ev sayısının oranı diğer şehirlere göre yüzde 66 oranına, Ankara’daki sigortalı ev sayısının oranı yüzde 57 olarak kayda geçti. İzmir’de ise bu oran yüzde 56 seviyesinde gerçekleşti.

20 yılda yüzde 48’lik artış görüldü

2000 yılında Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK) kurulmasıyla beraber deprem sigortası yaptırmak zorunlu oldu. Günümüzde Türkiye’deki konutların yarısından fazlası Kurumun bünyesindeki sigortaya dahilken 1999 yılında yüzde 5 oranında bulunan sigortalı konut sayısı bugüne kadar yüzde 53 oranına ulaştı. 20 yılda DASK‘lı ev sayısında toplam yüzde 48 oranında artış gözlemlendi.

Bu rakamlar Türkiye’deki her iki konuttan birinin sigortalı olduğunu gösteriyor. Bölge bazında sigorta yaptıran konut sayısı ele alındığında Marmara Bölgesi, tüm bölgelerdeki sigortalı ev sayısının yüzde 63’lük oranını kapsıyor. Yakın geçmişte yaşanan depremler Marmara’da diğer bölgelere daha büyük durumda.

Deprem sigortası yaptıran toplam konut sayısına göre Marmara Bölgesi’ni Ege Bölgesi izledi. Ege Bölgesi bu payda yüzde 53’lük bir orana sahip durumda. Ege’yi yüzde 49 oranıyla İç Anadolu Bölgesi takip etti. İç Anadolu’nun ardında yüzde 46 oranıyla Akdeniz Bölgesi, Akdeniz’i yüzde 43 oranıyla Karadeniz, yüzde 40 oranıyla Doğu Anadolu ve aynı oranla Güneydoğu Anadolu bölgeleri izledi.

DASK 195 milyon liralık zararı karşıladı

DASK‘ın kuruluşundan bu yana geçen zaman diliminde depremden hasar gören sigortalı evlere toplamda 195 milyon lira ödedi. Ayrıca, Kurumun depremden kaynaklanan hasarın yanı sıra depremin yol açtığı ikincil afetlerden doğan zararı da karşıladığı belirtildi.