Kategoriler
Emlak Haberleri

Deprem sonrası oluşan konut ihtiyacı kentsel dönüşümle giderilecek

Deprem sonrası oluşan konut ihtiyacı için depremzedelere yönelik konut projesi geliştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir’in yaralarını sarmak için yola çıkıyor. Önceki gün basın açıklamasıyla hedeflenen proje hakkında bilgiler veren Bakan Murat Kurum, inşa edilmesi beklenen konutların konumunu İzmir Şehir Hastanesi’nin hemen yanı olarak belirledi.

Deprem sonrası alanda 3 bin konut inşa edilecek

Basın açıklamasını AFAD İzmir İl Koordinasyon Merkezi’nde yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bölgedeki arama kurtarma sürecinin tamamlandığını söyledi. Devlet içinde tüm kurumların İzmir için elini taşın altına soktuğunu belirten Bakan, seferberlik sırasında kurtulan 4 yaşındaki Ayda bebek için sevinç duyduğunu bildirdi. Tüm Türkiye’de mutluluk yaratan haberin ardından annesinin vefat haberi hüznü birlikte getirmiştir. Ancak Ayda’nın hepimizin kızı olduğu konusuna vurgu yapan Bakan Kurum, “Aydalarımızı, İdillerimizi inşallah hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız” dedi.

Çalışmaların 113 saate yayıldığı bilgisinin ardından, tam 17 binada gerçekleştirilen arama kurtarma operasyonları, 8 bin kişiyle İzmir genelini kapsamıştır. Belirli bölgelerde ekiplerin hâlâ çalışmaları bırakmadığı, aksine yoğunluk kazandırıldığı görüldü. Belirlenen isim listesine göre geride tek bir kişi kalmayacak şekilde arama kurtarma çalışmaları sonlandı. Enkaz kaldırma çalışmalarının başlatıldığı alan içerisinde süreç oldukça hassas bir şekilde sürdürülecek. Enkazın altında herhangi bir yaşam belirtisi bulunursa, insan veya hayvan demeden o canlıya zararsız ulaşma niyetleri taşıyan ekipler, dinlenmeden ve nefes almadan olay yerinde hizmet verecektir. Canlarını tehlikeye atan tüm çalışanlara teşekkürlerini ileten Murat Kurum, şükranlarını sunmayı unutmadı.

114 kişinin hayatını kaybettiği tespit edildi

Depremden 5 gün sonra hayatını kaybeden kişi sayısının 114’i bulduğunu aktaran Kurum, “114 canımızı kaybettik, 107 vatandaşımızı enkazdan sağ salim kurtardık” dedi. İlk etapta yaralı sayısının 1035’e eriştiği ve tedavilerinin ardından 898’inin hastanelerden taburcu edildiği açıklandı. Geride kalan 137 depremzedenin tedavisi devam ettirilmektedir. 4 kişinin ağır vaka olduğunu belirten Kurum, toplam yoğun bakım hastasının 12 kişi olduğunu söylüyor. Kaybedilen vatandaşlar için rahmet okuyan Bakan Kurum, acıların büyük olduğu konusunu dile getirdi. Ancak İzmir’in hâlâ hizmet beklediğini ve sıcak yuvalara yeniden kavuşturma arzusunun daha çok peydah olduğu bilinmekte. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dahilinde hedeflenen konut projeleri için kentsel dönüşüm düğmesine basıldı. Başta imar planın üzerini geçmeye niyetli görünen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmalarını güvenli konutlar üzerine çekecek.

Artık enkaz altında vatandaş aramaya son vermek isteniyor

Kentsel dönüşüm sürecinin başlatılmasının ardından duygularını ifade eden Kurum, proje kapsamında geliştirilecek birçok konut projesinin olduğunu söyledi. 17 binanın enkaz olması, özellikle bu binaların çevrelerinde bulunan riski yapıların oluşturduğu rahatsızlığa karşı uygulama bölgesi genişletiliyor. İzmir’in birinci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Kurum, yapımına yeni başlanacak olan konutların zemin+5 şeklinde olacağını açıkladı. Bölgenin mimarisine uygun bir şekilde hayat bulması beklenen konut projeleri depremzedelere sıcak bir yuva olacak. Ancak öncesinde tüm Türkiye’ye seslenmek isteyen Kurum; binaların mutlaka risk tespitlerini yaptırmaları konusunda vatandaşları uyardı. Bu tür binalarda oturumların sağlanmaması konusunda gerekli özeni karşıdan bekleyen Bakan, yeniden hiçbir vatandaşı enkaz altında aramak istemediklerini duyurdu. Geliştirilen yeni anlayış ve bilinçle kentsel dönüşümde depreme karşı dik bir duruş sergilenecek. Ayrıca dün Elazığ ve Malatya, bugün ise İzmir’de başlatılan kentsel dönüşümde siyasi bir kaygı güdülmeyecektir.