Kategoriler
Ekonomi Gündem

Birikimevim’den kentsel dönüşüme fon desteği

Birikimevim Yönetim Kurulu Başkanı Osman Telli, deprem tehlikesine karşı kentsel dönüşüme fon sağlayarak katkıda bulunduklarını ifade etti. Sponsoru oldukları sempozyumda konuşan Telli, ev sahibi olmak isteyen yurttaşlardan aylık yaklaşık 4 bin liraya kadar kurdukları fonlama sistemi için ücret aldıklarını dile getirerek bu birikimlerin müteahhitlere aktardıklarını açıkladı. Sisteme göre vatandaşlar bir yıl boyunca birikim yaptıktan sonra bu birikimler, hakediş usulü ile evi yapacak müteahhitlere fon aktarılıyor. 

Akademisyenlerin, sivil toplum örgütlerinin, bürokratların ve Gayrimenkul sektörü temsilcilerinin katıldığı “Türkiye Gayrimenkul Sektörü ve Deprem Gerçeği ile Kentsel Dönüşüm Sempozyumu” düzenlendi. Birikimevim‘in sponsorluğunda düzenlenen; deprem ile kentsel dönüşümün konuşulduğu sempozyum, 11 Aralık Çarşamba günü tamamlandı. Temel hedeflerinin gerçekçi bir yol haritası oluşturmak olduğunu söyleyen Osman Telli depreme karşı kentsel dönüşüme katkı sunmak için çözüm önerisi sunduklarını dile getirdi.

Yapılması gerek çok iş var

Dönüştürülemeyen çok sayıda binanın olduğunu kaydeden Telli, müeteahhite aktarılması gereken fona işaret etti. Birikimevim Yönetim Kurulu Başkanı Osman Telli, şöyle konuştu:

“Öncelikle devletimizin çalışmalar yaptığını, müteahhitlerimizin riskli alanları kamu kurumları ve yarı kamu kurumları ile dönüştürdüğünü biliyoruz. Fakat hâlâ yapılması gereken çok iş var. Çünkü dönüştürülemeyen çok bina var. Belediyeler bu kentsel dönüşüm konusuna ilave imar ve kat karşılığı çözümünü getirdi.  Ancak bu yol, ne yazık ki yeterli olmadı. Müteahhit kanadı, bu imar planlamasında vatandaşın dairesini küçültmek durumunda kaldı. Bu farkındalıkla biz Birikimevim olarak kentsel dönüşüm sürecine inovatif bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz.” diyen Telli  “Günümüzde 10 daireye sahip bir bina için daire başına vatandaşımızın 150 bin liralık bir bütçeye ihtiyacı var. Biz Birikimevim olarak bu ihtiyacı ayda 2 bin lira- 3 bin lira- 4 bin lira ile vatandaşın sisteme ödeme yaparak sahip olmasını sağlıyoruz. Vatandaşımız sistemdeki birikimleri neticesinde istediği müteahhitle anlaşma sağlayabilir, biz de bu durumda hakediş usulü ile sistemden müteahhitte fonlama yapıyoruz. Vatandaşın buradaki ödeme sürecini aslına bir takvim dizisine oturtuyoruz.  Bu da ortalama 50-60 aya varan bir ödeme sürecini kapsıyor. Tabii biz bu süreci yönetiyor, vatandaş sisteme girdikten 1 yıl sonra müteahhitte başlama noktasında haber veriyoruz.  Müteahhitlere haber verilmesi ve evlerin yapım süreci ise ortalama 12-18 ay sürüyor.  Bu yöntem ile beraber vatandaşın sisteme girmesi ve evine oturur hale gelmesi 24 ve 30 ayı buluyor. Ödeme süreci 60 aya kadar devam edebiliyor. Ödeme şekli küçük taksitlerden oluştuğu için uzun vadeli ve herkesin ödeyeceği bir sistem olmuş oluyor. İşte Birikimevim olarak kentsel dönüşüm konusunda elimizi taşın altına bu şekilde koyuyoruz.” dedi.