Kategoriler
Emlak Haberleri

Depreme dayanıklı kiralık ev arayanların sayısı 10 kat arttı

İzmir’deki kiralık ev aramaları, depremden bir önceki haftaya göre 4 katına çıktı. Türkiye genelindeyse depreme dayanıklı konut arayanların oranı 10 kat arttı.

Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz, giriş katta ev arayanların oranı, yüzde 11 seviyesinde arttığını belirtti. Villa arayanlarda yüzde 9’luk artış görülürken bahçe katı arayanların oranında ise yüzde 5 yükseliş görüldü.

Yeni binalara talep arttı

Depremden sonra genel tercih, yüksek kattan yana olmazken 5 yaşına kadar olan binalar için aramayı filtreleyenlerde de bir haftada yüzde 20 artış kaydedildi.

Pazarlama Direktörü Yılmaz konuyla ilgili “İzmir depremi sonrasındaki hafta ‘depreme dayanıklı ev’ ve ‘yeni bina’ arayan kullanıcıların oranı tam 10 kat artış gösterdi. Ancak sonrasındaki haftalarda bu hızlı artış normale döndü. Öte yandan incelemelerimize göre, birinci katta ev bakanların oranı yüzde 11 oranında arttı. Villa arayanların oranı yüzde 9, bahçe katı arayanların oranı yüzde 5 yükseldi. Depremden sonra genel olarak kullanıcılar yüksek katlı binaları tercih etmezken, 0-5 yaşındaki binalar için yapılan filtrelemelerde bir haftada yüzde 20 artış gözlemlendi.” açıklamalarında bulundu.

İzmir’deki konut fiyatlarında artış

İzmir’deki satılık dairelerin metrekare fiyatı, bir ayda, ortalama yüzde 2,75 arttı. Hürriyet Emlak Kasım Endeksi verilerine artışın en fazla olduğu ilçe, Foça. Karabağlar, Narlıdere ve Urla’daki konutlar için düşüş söz konusu.

Verilere göre ekim ayında metrekare başına ortalama fiyatı 5 bin 769 lira olan evlerin fiyatı, kasımda yüzde 39,56 artarak 8 bin 51 liraya çıktı. Çiğli’de 3 bin 680 lira olan dairelerin metrekare fiyatı, yüzde 11,57 artarak 4 bin 105 liraya yükseldi.

Dikili’deki satılık evlerin metrekare başına ortalama fiyatı 3 bin 996 liradan yüzde 5,5’lik artışla 4 bin 216 liraya çıktı.

İzmir’deki kiralık konutlarda değişim

Kiralık konut fiyatlarındaki artış, en çok Dikili’de gerçekleşti. Dikili’yi Urla ve Çeşme izledi. Dikili’de yüzde 38,46, Urla’da yüzde 24,14, Çeşme’de ise yüzde 18,6 kira artışı gerçekleşti.