Kategoriler
Emlak Haberleri

Depreme karşı vatandaşların tercihi birinci el konutlardan yana olmalı

Depreme karşı vatandaşların tercihini yeni evlerin üzerine çeken Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, haziranda satışların kamu bankalarının uygulamaya soktuğu kampanyalarla yükseldiğini söyledi. Ancak ağustos ayının gelişiyle yükseliş eğilimine geçen oranlar yüzde 1 sınırını aştı. Satın almalarda yeniden grafiklerde düşüş görülürken yine de bu düşüşün büyük olmadığı açık.

“Depreme karşı vatandaşların tercihi yeni evler olmalı”

Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Türkiye genelini kapsayan ekim ayının konut satış rakamlarını inceledi. Satışların bir önceki yıla göre yüzde 16,3 azaldığı ve rakamın 119 bin 574’te kaldığı görüldü. Konutta yine satış oranını birincilikle kapatan İstanbul pastadaki en büyük paya sahip. 22 bin 270 konut satışı ile yüzde 18,6’lık orana ulaşan kent geneline talep sürüyor. Salgın hastalık süresince sosyal izolasyon tedbirlerinin yol açtığı duraksama sektörler arasında domino etkisi yarattı. Durumu yeniden değiştirmek isteyen hükümet ise teşviklerini kamu bankalarına yöneltti. Turizm sezonunun açılışıyla birlikte yalnızca iki ay süreyle aktif olan düşük faizli konut destek paketleri beklenen yükselişin önünü açtı. Fakat ağustostun gelişiyle birlikte yeniden yükselişe geçen oranlar bugünden itibaren yüzde 1 sınırını aşmıştır. Son dönemlerde konut satışlarındaki düşüşe onay veren Elmas, bu gerilemenin yüksek oranlı olmadığının altını çizdi. Taleplerin devam ettiği Türkiye’de tarihsel ortalamalara göre belli bir seviye korunmaktadır.

Birinci el satışlarda oranların artması umut ediliyor

Altan Elmas, düşüş eğilimini koruyan satış grafiğinin yeniden artması yönünde umut geliştirdiklerini belirtti. Talebin devam ettiği konutlarda birinci el konutun satış payındaki değeri yüzde 30,9 seviyesinde kaldı. Oranın yükselmesi konusunda geliştirilen umut deprem gerçekliğiyle korunmaktadır. İnsanların gerçekleşen depremlerin ardından bilinç geliştirmesi ve ikinci ele olan yönelimini azaltması bekleniyor. Bu nedenle depreme karşı vatandaşların alacakları tedbirler arasında birinci el konut alımları var. Yine de alım gücüne göre bütçenin gerçekliğini göz ardı etmeyen Elmas, “Elbette vatandaşlar ev alırken bütçesine göre hareket etmelidir. Ancak bizlerin önerisinde kişilerin ciddi bir araştırmaya girmeleri ve birinci el konutları tercih etmeleri gerekliliği yatıyor” dedi. Özellikle beklenen büyük İstanbul depreminin facia ortamı yaratmaması adına konut tercihleri ikinci elden yana olmamalı. İstanbul’un piyasada liste birincisi olduğu pek çok alan var. Kent genelinde satılan konutların yüzde 71,3’ü ikinci el. Bu oranın değişmesi gerekliliği, beklenen büyük depreme karşı düşünülmeli. Ocak-Ekim aylarında 1 milyon 280 bin 852 konutun satıldığı süreçte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27’lik bir fark ortaya çıktı. Aylık bazda düşüşün sürdüğü tabloda vatandaşlar alım iştahını devam ettiriyor. Ekim ayında Türkiye genelinde sıfır konut satışlarının 2019 yılına oranla azaldığı ve rakamın 26,3’e denk geldiği görüldü. Toplamda 36 bin 976 adedi bulan sıfır konutta artış umudu korunacak.