Kategoriler
Gündem

Detaylarıyla kaymakamlık sınavı…

2020 – Kaymakamlık sınavı konuları ve sınav tarihi… HES koduna dikkat!

Kaymakamlık sınavı ile ilgili bazı bilgileri derledik.

100 adet kaymakamın alınacağı sınav 09 Kasım 2019 tarihinde Ankara’da yapılacak. İstihdam edilebilmek için sınavdan 70 veya üzerinde puan almak ve mülakatta başarılı olmak gerekiyor.

Sınav başvuruları 19 ile 25 Eylül 2019 tarihleri arasında ÖSYM merkezlerinden ya da ais.osym.gov.tr İnternet adresinden gerçekleştirilebilecekken Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı sonuçları ise 4 Aralık’ta açıklanacak.

Kaymakam adayları 216,00 lira başvuru ücreti ödeyecek.

Resmi Gazete’nin 7 Eylül 2019 tarihinde “Çeşitli İlânlar” bölümünde yayımlanan ve İçişleri Bakanlığından gelen duyuruya göre T.C. İçişleri Bakanlığı Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfında 100 kişi kaymakam olarak istihdam edilecek.

Sınavda gerekli olacak malzemeler; iki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, peçete ÖSYM tarafından adaylara verilecek.

Mülakata çağrılacak adayın puan sıralamasında ilk 400’e girmesi gerekiyorken mülakata 70 veya üzerinde puan alanlar davet ediliyor.

Kaymakamlık sınavının başvuru şartları

Hukuk fakültelerinin birinden ya da diğer fakültelerin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım veya psikoloji bölümlerinin en az birinden lisans (en az 4 yıllık) mezunu olmak veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan bir programdan mezun olmak.

Bu alanların dışında; Sosyal Bilimler, Mühendislik fakülteleri ya da tarih bölümlerinden en az dört yıllık lisans programından mezun olanların ise uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat ana bilim dallarının birinde lisansüstü eğitimini tamamlamış olması gerekiyor.

Adayların 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren 35 yaşını doldurmamış olması şartı mevcutken yurt dışından mezun olan adayların ise diploma denkliğinin YÖK tarafından onaylanmış olması gerekiyor.

Ayrıca, adayların askerlikle ilişiği bulunmaması; askerlik hizmetini tamamlamış, tecil ettirmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olması gerekiyor.

Kaymakamlık sınavı ne zaman gerçekleşecek?

09 Kasım 2019 tarihinde Ankara’da yapılacak kaymakamlık sınavı, 10.15’te başlayacakken sınav binasına saat 10.00’dan sonra giriş yasak olacak.

Cumartesi gününe denk gelecek sınav, 100 sorudan oluşacak ve 2,5 saat sürecek.

Sınava nasıl başvurulur?

ÖSYM, sınav başvurularını 19 Eylül’den itibaren almaya başlayacak. Sınav başvuruları ise 7 gün sürecek.

25 Eylül, sınav başvuruları için son gün olacakken Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı‘na ais.osym.gov.tr İnternet adresinden veya herhangi bir ÖSYM merkezinden kayıt olunabiliyor.

ÖSYM’nin başvuru merkezleri genellikle liseler olurken geçtiğimiz yılın başvuru merkezlerini aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak görebilirsiniz:

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2018/KYMK/BasvuruMerkezleri05072018.pdf

Sınav hangi konulardan oluşuyor?

Sınav konuları; 34 soruyla “Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi” ve 66 soruyla “Alan Bilgisi Testi” başlıklarından oluyor.

Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi‘nde Türkçe (14 soru), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (4 soru), Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısı (10 soru) ve Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları (6 soru) konuları bulunurken Alan Bilgisi Testi‘ni ise Anayasa Hukuku (13 soru), İdare Hukuku (18 soru), Türkiye’nin İdari Yapısı (14 soru), Türkiye’de Mahalli İdareler (9 soru), Ekonomi (12 soru) konuları oluşturuyor.

Aşağıdaki bağlantıda geçtiğimiz yılın sınavında sorulan soruların ve cevaplarının yüzde 10’u yer alırken bağlantıya tıklayarak kaymakamlık sınavı kapsamında sorulan sorular hakkında biraz daha bilgiye ulaşabilirsiniz:

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2018/KYMK/Internetkitap04092018.pdf

Kaymakam Adaylığı Sınavı‘nda baraj kaç puan?

Sınavdan bir sonraki aşama olan mülakata çağrılmak için Sınav’dan 70 veya üstü bir puana sahip olmak gerekiyor.

Sınav sonuçları 4 Kasım’da sonuc.osym.gov.tr adresinde yayımlanacak.

En yüksek puan alan kişiden başlayarak 400 kişi mülakata girmeye hak kazanacak. Mülakata girmeye hak kazanan kişiler ve mülakat hakkındaki detayla İçişleri Bakanlığının İnternet sitesi www.icisleri.gov.tr adresinde açıklanacak.

Sınava başvuru ücreti ne kadar?

Kaymakam adayları, başvuru tarihleri içinde ÖSYM’nin sitesine girerek “e-İŞLEMLER” bölümünde yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile “ÖSYM” adına başvuru ücretini ödeyecek. Başvuru ücreti ise 216,00 lira olacak.

Bu tarihler arasında başvurusunu tamamlayamayan adaylar ise 09 Ekim 2019 tarihinde 324,00 lira ödeyerek sınav başvurusunu tamamlayabilirler.

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Resmi Gazete’de yayımlanan kaymakamlık sınavı ile ilgili duyurunun ayrıntılarına ulaşabilirsiniz:

http://www.resmigazete.gov.tr/ilanlar/eskiilanlar/2019/09/20190907-4%20(6).pdf

ÖSYM, bu yılın sınav kılavuzunu henüz açıklamamışken aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak geçtiğimiz yılın Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı Başvuru Kılavuzu’na erişerek sınav hakkında fikir sahibi olabilirsiniz:

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2018/KYMK/KILAVUZ05072018.pdf

Kaynak: Taşınmaz Haber özel haberi, link vermeden kullanılamaz…

Exit mobile version