Kategoriler
Ekonomi Gündem

DEÜ virüsün hayvanlardaki etkisini araştıracak

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Veteriner Fakültesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19)’u, hayvanlar üzerinde araştıracak.

Veterinerlik Fakültesi, “İzmir İlinde Bulunan Çiftlik Hayvanlarında Sars Cov-2‘nin Varlığının Hayvan Sağlığı ve Hayvansal Üretim Üzerine Etkileri” isimli projesiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvurdu. İzmir’den üç ayrı proje, bu fondan finansal destek alacak.

DEÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Orhan Özbey, evcil hayvanlarda ve çiftlik hayvanlarda Kovid-19‘un varlığını ve etkisini ölçmeye yönelik araştırma faaliyetlerinin yürütüleceğinin altını çizdi.

Projeye 1,5 milyon liralık destek

Anadolu Ajansının haberine göre; proje için 1 milyon 47 bin lira destek alacaklarını kaydeden Özbey, çalışmanın 1 Eylül 2020 tarihine kadar bitirmeyi planladıklarını bildirdi. Profesör Doktor Özbey’in açıklamasına göre Küçük Menderes Havzası’ndaki üreticilerin yetiştirdiği sığırlardan alınan örnekler, DEÜ Veterinerlik Fakültesindeki Kovid-19 teşhis ve tanı laboratuvarında işlenecek.

Dekan Orhan Özbey şöyle konuştu:

“Çalışmayı 1 Eylül 2020’ye kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Küçük Menderes Havzası’ndaki üreticilerin yetiştirdiği sığırlardan alınan örnekleri fakültemiz bünyesinde kurulan Kovid-19 teşhis ve tanı laboratuvarında işleyeceğiz. İzmir’in ilk ve tek veteriner fakültesi olarak bölgemize katkı sunmanın yanı sıra böylesi önemli bir projeyi eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerimizi yürüttüğümüz ilk yılımızda gerçekleştirecek olmaktan gururluyuz.”

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Nükhet Hotar da “Akademiden aldığımız güçle bölgenin kalkınmasına yönelik hizmetlerimize devam edeceğiz. Projede emeği geçen mensuplarımızı tebrik ediyorum.” diye konuştu.

“Gurur duyduk”

Sosyal medya hesabından, kendi projelerinin, il genelinde destek verilen üç projeden biri olarak seçildiğini duyuran Rektör Hotar “KOVİD-19 ile “Mücadele ve Dayanıklılık Mali Destek Programı” kapsamında İzmir’den destek alan 3 projeden birisi Veteriner Fakültemizin “İzmir İlinde Bulunan Çiftlik Hayvanlarında Sars Cov-2’nin Varlığının Hayvan Sağlığı ve Hayvansal Üretim Üzerine Etkileri” projesi oldu. Gurur duyduk.” ifadelerini kullandı.