Kategoriler
Gündem

Dev projenin imar planları iptal edildi

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Etiler Polis Meslek Yüksekokulunun arazisini yapılaşmaya açacak plan değişikliğindeki kararı iptal etti.

Beşiktaş’ta arazisinin riskli alan olduğu gerekçesiyle yıkılan Etiler Polis Meslek Yüksekokulunun yerine AVM, rezidans ve otelin olduğu büyük bir proje inşa edilecekti. Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli’nin haberine göre; 30 bin metrekare genişliğindeki arsa alanının üzerine otel, AVM ve rezidansın yapılmasının önünü açan imar planlarını 4. İdari Dava Dairesi iptal etti.  Mahkeme, iptal edilen kararı kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı gördü.

Ne olmuştu?

Akat Mahallesinde bulunan yaklaşık 30 bin metrekare genişliğindeki arsa alanındaki polis okulu Bakanlar Kurulunun kararıyla 2014 yılında kapatıldı. Protokolün kararının sonucunda okulun arsa alanı İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) devredildi. İBB, 4 Nisan 2018 tarihinde hasılat paylaşımı yöntemi ile ihaleye çıkardı. İhaleyi 2 milyar 660 milyon liralık teklif vererek Büyükşehir Belediyesinin kuruluşu kazandı. İhaleyi kazanan KİPTAŞ, projenin yapımını Astaş ile Yapı & Yapı ortaklığına verdi.

Polis okulunun yer aldığı yere projenin hayata geçirilmesinin önünü açan imar planlarının sahibi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu. Bakanlığın hazırladığı imar planlarına Mimarlar Odası ve Şehir Plancılar Odası dava açtı.

Odanın plan değişikliklerine karşı 6 Mayıs 2013 tarihinde açtığı dava sürecinde hazırlanan iki ayrı bilirkişi raporuna göre planların, şehircilik ilkelerine ve hukuka aykırı olduğu tespit edildi. İki ayrı bilirkişi raporuna rağmen dava sonucu İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası ise Mahkeme kararını istinaf mahkemesine taşıdı. 

Odanın başvurusunu değerlendiren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi ise 20 Eylül 2019 tarihinde imar planlarının iptal edilmesine yönelik karar verdi. 

Alana yapılacak proje neleri içeriyordu?

Eskiden Etiler Polis Meslek Yüksekokulunun bulunduğu arsa alanını 35 ile 40 kat arasındaki üç bloklu bir proje oluşturacaktı. Projeye göre inşa edilmesi planlanan iki blokta rezidans bulunacaktı. Mandarin Oriental Hotel Group ise geriye kalan bloka 156 adet odadan, 16 adet süitten ve üç adet restorandan oluşan bir otel inşa edecekti. Projenin alt katında da üç katlı bir AVM bulunacaktı.