Kategoriler
Ekonomi

Devlet Su İşleri bayram sonrası yeni tesisleri açıyor

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı 449 tesisin açılışının bayram sonu gerçekleşeceği müjdesi verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan projelerin, toplam yatırım bedeli 14 milyar lirayı aştığı biliniyor. Hizmet hayatına hazırlanan tesisler sayesinde ülke ekonomisinin canlandırılacağı ve 8,5 milyon kişinin içme suyuna kavuşacağı bilinirken, aynı zamanda arazilerin su ile buluşması sağlanacak.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü son hazırlıkları yapıyor

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen sulama, içme suyu, baraj, toplulaştırma ve taşkın koruma tesisleri bayram sonunda hizmet hayatına başlıyor. Toplam 14 milyar lirayı aşan yatırım bedelinin ülke ekonomisinde büyük katkı yaratacağı kesinleşti. Tesislerin bütçeye yıllık toplam katkısı 926 milyon lira olarak hesaplandığı projeler, yakın zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyuruldu. Baraj ve sulama yatırımlarının 526 milyon metreküp su depolayacağı Türkiye’de, sulama yatırımları sayesinde 1 milyon 13 bin 250 dekarın su ile buluşması bekleniyor.

Gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdelediği tesislerden ilki devreye girdi. Geçtiğimiz hafta Ilısu Barajı Enerji Santrali üzerinde ilk türbin devreye alınırken, projenin başarısı ülke genelinde sosyal medya üzerinden paylaşıldı. AA muhabiri tarafından elde edilen bilgide, Tarım ve Orman Bakanlığı, 449 tesisin açılışını bayram sonrasına bıraktı.

Projeler arasında, 449 tesisten yalnızca 84’ü baraj ve gölet olarak ayrılmıştır. Ayrıca proje kapsamında, 115 sulama alanına ek olarak; 25 içme suyu, 10 toplulaştırma, 201 taşkın tesisi ve 14 diğer kapsamdaki işlere ait tesisler bulunmakta.

Türkiye ekonomisine büyük katkı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bünyesine ait tesislerden baraj ve gölet yatırımları, 526 milyon metreküp su depolamaya yardımcı olurken; sulama tesisleri sayesinde 1 milyon 13 bin 250 dekar arazi suyla buluşacak. Yapılan projelerin ardından Türkiye ekonomisi yeniden canlandırılırken, aynı zamanda toplum adına yeni içme-kullanma suyu kazandırılıyor.

Projeler arasında içme-kullanma suyunun, yıllık 489 milyon metreküp su temin edeceği alan sayesinde, yaklaşık olarak 8,5 milyon kişi içme suyuna kavuşuyor. Yatırımlar sayesinde Türkiye’yi ileriye taşıyacak olan tesisler, 1 milyon 759 bin 740 dekar arazide toplulaştırma sağlayacak ve 40 bin 40 dekar arazi ile 316 meskun mahal taşkından korunacaktır.

Açılması beklenen 449 tesisin 16’sı 100 milyon lira yatırım bedeline sahip olduğu belirlenirken; proje kapsamında 7 sulama, 3 baraj, 4 içme suyu, 1 taşkın koruma tesisi ile 1 taşınan eser hayata geçirilmiştir. Tüm bu yatırımların sonunda Türkiye ekonomisine katkı bedeli, 467 milyon 300 bin lira olarak geri dönüş yapması bekleniyor.