Kategoriler
Emlak Haberleri

Devre mülk sözleşmesinin iptali ve ücret iadesi mümkün

Devre mülk sözleşmesinin iptali, 14 gün içinde mümkün durumda. Ayrıca, satışı yapılan devre mülke ödenen miktar, iki hafta içerisinde geri alınabilir. Ancak tüketicinin 14 gün içerisinde harekete geçmesi gerekiyor. Sözleşmenin iptali için herhangi bir bedel veya ceza kesilmezken cayma hakkı, sebep göstermeksizin kullanılabiliyor.

Ayrıca, 14 günlük süre aşılsa bile devre mülk alanların iptale ilişkin bazı hakları da bulunuyor.

Konuyla ilgili bilgilerini sunan Avukat Mustafa Mıhcı, “Devre mülk firmaları bu işin kurdu ve müşteri profilini çok iyi tanıyor. Bu nedenle devre mülk mağdurlarının süreci iyi yönetebilmek ve hak kaybına uğramamak adına hukuki yardım almaları çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Devre mülk sözleşmesinin iptaline 1 yıl ek süre

Devre mülk sözleşmesinden cayma hakkı, tüketiciye bildirilmediyse 14 günün sonundaki bu süre, bir yıl daha uzuyor. Ayrıca, şirket; sosyal tesisleri belirttiği gibi yapamadıysa veya inşaat çalışmaları zamanında bitiremezse yani taahhütte belirtilen unsurları yerine getirmediyse devre mülk sözleşmesinin iptali ve ücret iadesi yine mümkün durumda.

Avukat Mıhcı, “Ayrıca Yargıtay’ın bu konuda verdiği kararlarda çeşitli imkanlar da yer alıyor. Kişilere ön bilgilendirme formunun verilme anı, bedava tatil kazandınız gibi reklamlarla tanıtım yaparak satış yapılmış olması, ön ödemeli yapılan sözleşmelerde henüz devir yapılmamış olması gibi birçok hâlde çeşitli iptal imkanları mevcut. Somut olayda satıcı firmaların bir çok kanun ihlaline denk gelinebiliyor. Tüm bu hallerde alıcının bir avukata danışarak tüm haklarını öğrenmesinde fayda var” diye konuştu.

Birçok yurttaş mağdur olabiliyor

Bedava tatil; ücretsiz yemek, konaklama, gezi imkânları gibi söylemlerde bulunan devre mülk satıcıları, emrivaki bir şekilde konut satabiliyor.

Alıcılar, beklediği devre mülküne kavuşamazken kimi zaman pişmanlık kimi zaman da mağduriyet durumları ortaya çıkabiliyor. Avukat, artan mağduriyetlerle mücadele etmek için yurttaşların haklarını bilmesi gerektiğini dile getirdi. Mustafa Muhcı, belirli durumlarda sözleşme iptalinin ve ücret iadesinin mümkün olduğunu kaydetti.