Kategoriler
Emlak Haberleri

Devrekani ilçesinde inşaat sektörü yüzde 30’luk bir artış yakaladı

Devrekani ilçesinde salgın hastalıkla başlayan süreç ikamet eden sayısının artışına neden oldu. Sosyal izolasyon kuralları çerçevesinde doğal yaşama geri dönmek isteyen kesim, inşaat sektörünü hareketlendirmiş ve ortaya çıkan canlılık yüzde 30’luk bir artışı beraberinde getirmiştir.

Devrekani ilçesinde nüfus artışı

Devrekani Belediye Başkanı Dr. Engin Altıkulaç, salgın hastalık sürecinde vatandaşların doğal yaşamla buluşma isteğinin ikamet eden sayısının artışına neden olduğunu açıkladı. Doğal yaşamla başlayan ve nüfus artışıyla noktalanan dönem, inşaatların yeniden aktif olmasını sağlamış ve sektör içinde oluşan artışı yüzde 30’a yükseltmiştir. Bu esnada Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışmaların yürütüldüğünden söz eden başkan; birkaç aşamanın daha tamamlanması gerektiğini bildirdi. Mera vasfının kaldırılması için başlatılan girişimlerin bakanlıktan gelecek onayla birlikte sonlanacağı ve müteşebbis heyet katkı paylarının yaratılacağı açıklandı. “İşlemin hemen ardından Tarım ve Orman Bakanlığına gerekli kuruluş protokolleri konulacaktır. Böylece 2021’in ortalarına gelmeden işlemlerin aradan çıkmasını planlıyoruz. Bakanlık imzasından sonra, Devrenaki Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi resmi olarak kurulmuş olacaktır” denildi.

Yapım ihalesi istenilecek

Yaptığı bilgilendirme konuşmasına devam eden Altıkulaç, “Kastamonu kalkınmada öncelikli illerdir” açıklamasında bulundu. Bu nedenle strateji başkanlığından yapıma dair ilgili ihalenin isteneceği; ihaleyi kazanan firmanın ise bölgeyi kurduktan sonra teslim etmesi beklenecek. Yine “Salgın hastalık boyunca gıdanın önemini kavrayan insanlar, bir şekilde doyurulmalı” şeklinde başlayan düşünceler; artan nüfus üzerinde yeni planlamaların yapılmasıyla devam etti. Hayvancılığın ön plana alındığı ve 28 bin kadar büyükbaş hayvanın yetiştirmesi planlar dahilinde öngörülmüştür. Bir hayvanın ölçülen ortalama karkas ağırlığının 300 kilogram olarak, senede 2 besi yapıldığını hesaba katan Altıkulaç, üretilen etin ortalama miktarını 15 bin ton olarak gösterdi. Hayvancılığın yalnızca et üretmekten ibaret olmadığını vurgulayan ve bunun yan ürünler altında yeni istihdam kapısı oluşturduğunu söyleyen başkan; Organize sanayi bölgesinin faaliyete geçmesiyle birlikte öngörünün 600 kişilik bir istihdam olduğunu açıkladı.

Su ihtiyacı unutulmadı

İlçe için şu an kullanımda olan 3 su kaynağının uzak mesafede yer alması ve kaçakçılar tarafından yaratılan problemlerin artışı gibi konuları yeniden gündeme getiren Devrakani Belediyesi; yaratılan problemlerin çözüme kavuşturulabilmesi adına Kulaksızlar Barajından yeni isale hattı döşedi. Hattın ilçeye getirisi ise 50 yıllık su ihtiyacının karşılanması olacak. Ayrıca şebeke ile ilgili oluşan deformasyonların ele alındığı ve kanalizasyonun ödenmesi gereken kredisini ödedikten hemen sonra şebeke deformasyonlarına el atılacaktır. Revize yaratabilmek için 20 milyon civarında bir kaynağa ihtiyaç duyulduğundan söz eden Dr. Engin Altıkulaç, “Masraflarımızı minimal bir şekle sokuyoruz. Önümüzdeki süreçlerde belediyemize gelen 52 bin liralık içme suyunda enerji harcaması en minimal değere getirilecek. Devreye yeni sokulan isale hattının güneş panellerinden yararlanmasını sağlayarak enerji üretmek ve o enerjiyi yine su şebekesinin motorları için kullanma fikri gerçekleştirilecektir” dedi.

İnşaatlar yüzde 30 kadar arttı

Hastalığın vuku bulmasıyla birlikte ikametini Devraki ilçesine çevirenlerin sayısında bir hayli artış var. Oluşan konut ihtiyacını karşılayabilmek için inşaatların başlatıldığı bölgeler sektöre en az yüzde 30’luk katkı yarattı. Üretimde yer alma planlarının doğrultusunda istihdamın en az 600 kişiye indirgeneceği yıl içinde yeni konut ihtiyaçları doğacaktır. Özellikle İstanbul’dan ilçeye gelen ve bu bölgede yaşamanın güzelliğinden bahsedenler daha fazla kişiyi çekecek, doğaya dönen yüzler yine inşaat sektörüne yararlı olacaktır.

Proje haberlerine göz atmak için tıklayınız.