Kategoriler
Emlak Haberleri

Dijital gayrimenkul okuryazarlığı dönemi 1 Eylül’de başlıyor

Dijital gayrimenkul okuryazarlığı dönemi 1 Eylül tarihinden itibaren başlıyor. Dijital gayrimenkul okuryazarı olmaya hazırlanan emlak danışmanları zorunlu yeterlilik belgesi sayesinde yeni bir döneme imza atacaklar.

Dijital gayrimenkul okuryazarlığı için geri sayım

Gayrimenkul sektöründe yer alan ve bunu meslek haline getirmiş kişiler için Emlak Danışmanlığı Mesleki Yeterlilik Belgesi 1 Eylül 2020 tarihinde yürürlüğe giriyor. Gayrimenkul sektöründe veri havuzunu yöneten GABORAS süreç boyunca programlarını yoğun bir şekilde yürütmeye devam etmektedir. Bu süreçte Dijital Gayrimenkul Okuryazarlığı (DGO) ve Yerel Ağ programları sayesinde emlak danışmanlarını yeni bir döneme hazırlıyorlar.

GABORAS’tan gelen açıklamaya göre, Ticaret Bakanlığı yetkisiyle karar verilen ve gayrimenkul sektöründe zorunlu olan “Mesleki Yeterlilik Belgesi” 1 Eylül’den itibaren yürürlükte olacak. Sektörde geniş bir veri havuzunu yönetmesiyle bilinen GABORAS, yeni dönem itibariyle emlak danışmanlarını sıkı bir şekilde hazırlıyor. Bunun için, ‘Yerel Ağ’ ve ‘Dijital Gayrimenkul Okuryazalığı’ programlarını geliştirdiklerinden söz edildi. Aynı zamanda büyük bir veri havuzunu yönetmek, çapraz sorgulama ve teknik analiz anlatımlarını öğrenmek, veri doğrulama (DAV) ile sektörel deneyimde tecrübe kazanmak gibi birçok uygulamanın da öne çıktığı görüldü.

Programların katkısı

Emlak danışmanları güncel piyasa analizleri, likiditasyon skorları, takas ticaretinde il döngü hızları, güvenli ticaret ve parsel bazlı gerçekleşen işlemleri öğrenebilecekleri gibi; toplu değer harita açarlarının kullanımı, değer haritaları üzerinden bölgesel analizler, yasallık ve hakkaniyet çizgisi ve fiyat aralığı gibi birçok değerli bilgiyi ücretsiz olarak alabilecekler. Dijital gayrimenkul okuryazalığı programı sayesinde sektörün dijital alandaki boşluğu kapatılacak.

Yerel Ağ ise kariyerinde dijital gayrimenkul okuryazarlığı kapsamında yeni bir yön çizmek isteyenler için son derece ideal. Emlak danışmanlarına ulusal ve uluslararası ağ entegrasyonu imkanı ve güvenli alım-satım ticaretinde birçok deneyimin kazandırılacağı açıklandı. Ayrıca danışmanlar GOS Yerel Ağ Platformları aracılığıyla yatırımcı niteliği taşıyan portföy havuzundan yarar sağlayabilecek. Böylece iş gücünü global ortamda yatırım fırsatlarına dönüştürebilir.

Hakkaniyet ve ticarette güven esası

Emlak Yetkisi Belgesi üzerine alınan karar sonrası düşüncelerini dile getiren GABORAS CEO’su Kurtuluş Altun, ticarette hakkaniyet ve güvenin esas olarak ele alınması gerektiğinden söz etti. Güvenilirliğin sürdürülmesi ve hiçbir olumsuzluğun bu güveni sarsmaması gerekmektedir.

Altun, “Hizmet arz şekli ile değer saptamasında asgari koşullar ve üst taban fiyatlarda belirli bir sınırlama getirilmeli. Detaylı bir bilgiye sahip olmadan üst sınır belirlemesi yapmak isabetli bir karar değildir. Gayrimenkul sektöründe düzensiz yapıyı ortadan kaldıracak güveni tesis edecek her türlü adımın sonuna kadar destekçisiyiz” dedi.