Kategoriler
Gündem

Diş beyazlatanlar dikkat: Dişleriniz sararabilir

Diş tozu, diş beyazlatma tozu, karbonat veya elma sirkesi ile diş fırçalamalar, dişte sarı lekelere sebebiyet veriyor.

Evde diş beyazlatmanın olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Burak Gümüştaş,“Beyazlatma tozu, karbonat, elma sirkesi ile fırçalamalar dişlerin yüzeyinde çizikler oluşturur. Bu çizikler kısa zamanda renklendirici maddelerin tutulumu ile daha da sarı görünümde dişlere neden olur.” diye konuştu.

Uzmanlar eşliğinde yapılmayan diş beyazlatma girişimlerinin dişlere zarar verebileceğini söyleyen Gümüştaş, işlemin mutlaka hekim kontrolünde yapılması gerektiğini bildirdi. Uzman kontrolü olmadan yapılan beyazlatma işlemlerinin yarardan çok zarar getirdiğini kaydeden Akademisyen, tezgâh üstü satılan beyazlatma ürünlerini kullananlarda problemlerin sıklıkla karşılaşıldığını belirtti.

Burak GümüştaşDiş beyazlatma uygulaması mutlaka hekim kontrolünde yapılmalı. Kontrolsüz olarak yapılan beyazlatma işlemi yarardan daha çok zarar getirir. Özellikle tezgâh üstü satılan beyazlatma ürünlerinin kullanımında bu tip sorunlara sıklıkla karşılaşılıyor.” ifadelerini kullandı.

En güvenlisi diş macunu

Dişlerini beyazlatmak isteyenlerin başvurabileceği en güvenli yolun beyazlatıcı diş macunları kullanmak olduğunu söyleyen Gümüştaş, “Bireylerin evde kullandığı diş tozu, diş beyazlatma tozu, karbonat, elma sirkesi ile fırçalama gibi uygulamalar dişlerin yüzeyinde çizikler oluşmasına neden olur. Kısa zamanda bu çiziklerin renklendirici maddelerin tutulumu ile daha da sarı görünümde dişlere sebebiyet verir.” dedi.

Çamaşır suyu dişleri beyazlatmıyor

Çamaşır suyu ile dış beyazlatma uygulamasının yapıldığına dair yanlış bilgilerin İnternet’te dolandığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Burak Gümüştaş, çamaşır suyunun böyle bir özelliğinin olmadığını hatta ciddi derecede yanıklara yol açabileceğini belirtti. Gümüştaş şöyle konuştu:

“Son zamanlarda çamaşır suyu ile diş beyazlatma yapıldığına dair bilgiler İnternet ortamında görünüyor. Çamaşır suyunun dişler üzerinde beyazlatıcı herhangi bir özelliği yok. Çamaşır suyu kimyasal yapısı gereği çok ciddi kostik bir bileşiktir. Özellikle ağız mukozası üzerinde yüksek konsantrasyonlu kostik maddeler çok ciddi yanıklara yol açabilir.”