Kategoriler
Proje Haberleri

Diyarbakır’da kentsel dönüşüm alanlarına anlamlı ziyaret

Diyarbakır’da devam eden kentsel dönüşüm programı hakkında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sur ilçesi Alipaşa Mahallesi’nde devam eden projenin alan ziyaretinde bulundu. Burada yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK’nın saldırılarına dikkat çeken Kurum, yapılan eylemlerin sonucunda zararla karşılaşan 6 mahalleyi yakından inceledi. Basın yoluyla gerekli açıklamaların yapıldığı ziyaret sonrası, 506 konutun inşaatının tamamlandığı ve kuraların çekildiği açıklandı.

Diyarbakır’da anlamlı ziyaret

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm projesinin devam ettiği Diyarbakır’da ziyarette bulundu. Çalışmaların devam ettiği alanda yakından inceleme yapan Kurum, terör örgütü PKK’nın yol açtığı zararlara istinaden 6 mahallenin yeniden toparlandığını söylüyor. Bu süreçte tamamlanan 506 konutun kurası çekilerek vatandaşlara yeni bir yaşam alanı kazandırıldı.

Terörist grup tarafından yakılan Fatihpaşa Camisi’nin yeniden restore edilerek hizmete kazandırıldığı aktarılırken, ziyaret sırasında Bakan Murat Kurum bu bölgeyi es geçmedi. Basın mensupları aracılığıyla detayları aktaran Kurum, şu konuşmayı yaptı:

“Sur ilçesinde 506 konutun inşaatı tamamlandı ve kuralar çekildi. Vatandaşların 30 Ekim 2020 tarihine kadar sözleşmelerini yapması ve ardından konutlarda oturum sağlaması bekleniyor. Bu bölgede yenilemesi devam eden projeler yalnızca konut değil, terör olayları sebebiyle zarar gören tescilli yapılardır. Eylem sürecinde zarar görmüş olan kiliseler, camiler, okullar, hanlar, hamamlar ve bölgede belirli tescil altındaki, korunması gerekli görülen yapıların yeniden uygun bir şekilde inşası gerçekleştiriliyor.”

Sur ilçesinde yapılaşmaya yer yok

Bakan Kurum, “Sur ilçesinde 506 konutun tamamlandığı dönem boyunca, tescilli 347 adet yapının dışındakiler için ise yapılaşma mümkün olmayacak” dedi. Tarihi değerlerin son derece önem verildiği bölge üzerinde, her türlü güzellik ve kültürel değer aslına uygun bir şekilde korunacak. Gelecek nesillere aktarılması beklenen bu miras alanı için inşa edilmesi gereken yapılar tarihe uygun bir şekilde yeniden ele alınacaktır.

Bölge üzerinde ticari ünitelerin öne çıkması için çalışmaların başladığını belirten Kurum, yine bu yapıların kültürel mirasa uygun olması için çalışılacağından söz ediyor. Üniteler için yakın zamanda satışa çıkarılması beklenirken, bunlardan bir kısmı ayırılacak ve şehirdeki gümüşçülük, tespihcilik, bakırcılık ve puşuculuk gibi zanaatlar devam ettirilecek.

Valiliğe verilecek olan YİKOB aracılığıyla, uygun şartlar altında kiralanacak olan ticari üniteler zanaatkarların ekmek kapısı olmak için sırada. Geriye kalan diğer üniteler için ise açık artırma usulünce düzenlenmesi beklenen ihaleler hak sahiplerini belirlemek için yapılacak.

Konut vadeleri 10 yıldan 15 yıla çıktı

Vatandaşların oluşturduğu talep sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla konut vadeleri uzadı. 10 yıl olan vadelerin yeni düzenlemeyle birlikte 15 yıla çıkarıldığı süreci Valilik ele alıyor. Vatandaşların artık kira bedellerinin de altında ücret ödeyerek ev sahibi olmasının yolu açıldı.

347 yapının tescillendirildiği bilgisini veren Kurum, 118’i için ihalenin tamamlandığını açıkladı. Geride kalan 158 yapı için projelendirme sürecinin tamamlandığı ve inşaatların eylül-ekim ayında başlanacağı bilgisine yer verildi.

Bölge üzerinde 7 adet butik otel yine proje kapsamında ihaleye sunulacak. Oteller sayesinde hem yatırımda hem de turizmde Diyarbakır öne çıkmak için hazır bir hale geliyor. Tescilli yapılar arasında kalan 5 adet yapının restorasyon çalışmasının devam ettiği son günlerde, bölgenin daha güvenli ve daha huzurlu bir duruma kavuşturulması ilk hedefe dönüştü.

Dağkapı projesi için son durum

Murat Kurum, Sur etrafında bazı kapıların olduğunu ve bu kapılardan birisinin Dağkapı olduğunu söyledi. Bu bölgede devam eden projeye dair detaylı bilgiler veren Bakan, valilikle birlikte yürütülen proje için orduevinin bulunduğu binanın yıkıldığını aktardı. Ayrıca yanında yer alan otel ve Dilan Sineması olarak da bilinen tescilli yapılar restore ediliyor. Ancak tescilli olmayan yapıların biran evvel kamulaştırılarak meydan haline getirilmesi için yoğun çabalar sürdürülmektedir.

Kentsel dönüşüm projelerine göz atmak için tıklayınız.