Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dizilerin de etkisi var… Mobilya piyasası canlandı

Konut sektöründeki Vatandaşlık Kanunu’nundaki değişikliğin etkisiyle oluşan hareketlilik, mobilya sektörünü olumlu yönden etkiledi.

Yabancılara yönelik konut satışı artarken Türk mobilyalarına olan talep de artıyor. Türk dizilerinin de etkisiyle Türkiye’de üretilen mobilyaların yurt dışında büyük ilgi gördüğü söyleniyor.

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda yapılan değişiklik yabancılara yönelik konut satış sayısını artırırken buna paralel olarak mobilya sektöründeki hareketliliği de artırıyor.

Kanun’da yapılan değişiklik, Türkiye’de yatırım yapma ya da mal varlığına sahip olma şartıyla Türkiye Cumhuriyeti’nden vatandaşlık almayı kolaylaştırdı.

AA’nın haberine göre; yatırım yoluyla vatandaşlık alımı konut satışını artırırken mobilya sektörünü de canlandırdı. T.C. vatandaşlığı alan yabancı sayısı ise temmuz ayı itibarıyla yaklaşık olarak bin kişi oldu.

Yabancılara konut satışı da 2019 yılının ilk yedi ayında 24 bini geçerken 2018 yılının ilk yedi ayına göre yüzde 64,5 artış gösterdi. Temmuz ayında ise yabancıya konut satışı, 2018 yılının temmuz ayına göre yüzde 46,7 oranında artarak 2 bin 858’den 4 bin 192’ye çıktı.

Türk mobilyalarına ilgi en çok Orta Doğululardan

Yabancılara yönelik konut satışı mobilya sektörünü de canlandırırken Irak ve Suudi Arabistan gibi Orta Doğu ülkelerinden gelenlerin ise Türk mobilyalarına ilgisi büyük.

Türk dizilerinin yurt dışında yaygınlaşmasının yabancıların dizide yer alan eşyalara ilgisinin artırdığını belirten Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, yabancıların Türkiye’ye geldiklerinde dizide yer alan mobilyalarla ilgilendiğini ifade etti.

Yabancılara yönelik konut satışının mobilya satışlarını olumlu yönde etkilediğini kaydeden MOBSAD Başkanı Gürcan,  “Yabancılara konut satışının satışlarımızı yüzde 10-20 bandında arttırdığını söyleyebiliriz.” diye konuştu.

Türkiye’deki sektörün uygun fiyatlı, kaliteli ve istenilen özelliklerde ürün üretebildiğini belirten Gürcan, yabancılar arasında konut alanların çoğunluğunun Orta Doğu’dan geldiğini söyleyerek “Dolar kurundaki yükseklik, mobilya satışlarımıza da olumlu yansıdı.” dedi.

Sektör, 2 milyar dolar ihracat geliri elde etti

Türk mobilyalarının yurt dışından da talep gördüğünü ifade eden Nuri Gülcan, Mobilya sektörünün 2019 yılının ilk yarısında ihracattan 2 milyar dolarlık gelir elde ettiğini aktarırken yıl sonu hedefinin ise 3,7 milyar dolar olduğunu açıkladı.