Kategoriler
Emlak Haberleri

Dolandırıcılar piyasada yer edinmeye devam ediyor

Dolandırıcılar kredi faiz oranlarının düşmesiyle birlikte piyasadaki yerini aldı. Vatandaşlara uyarıda bulunan Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, satın alımlarda Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanılmasını tavsiye etti.

Dolandırıcılar iş başında!

Düşük faizli kredilerin başlangıcından bu yana noterler yoğun mesai altında hizmet veriyor. Pandemi sürecinde başlayan tek-çift dönüşümlü noter uygulamasının 12 Mayıs itibariyle sonlandığını belirten Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, noterliklerde salgın hastalığa karşı alınan tedbirlerden bahsetti.

Kamu hizmetinin yerine getirildiği süreçte hem personelin sağlığı hem de vatandaşların sağlığı açısından pek çok önlem alındı. Sosyal mesafe kuralları, dezenfektan kullanımı, maske takılması, ateş ölçümleri ve çalışan sayısına eşit miktarda işlem sayısının alınması, bilinen başlıca önlemler olarak karşımıza çıkıyor.

Pandemi sürecinde Türkiye genelinde yaşanan durgunluğun noterliklere de yansıdığını belirten Cin, geçtiğimiz nisan ayında yaşanan düşüşün neredeyse yüzde 50’ye ulaştığını aktardı.

Haziran ayında yüzde 45 artış görüldü

Pandemi sonrası normalleşmenin başlangıcından bu yana, düşük faizli kredi destek paketleri devreye girdi. Bu sayede konut ve araç almak isteyen vatandaşların yoğun ilgisi, geçtiğimiz mart ayında yaşanan düşüşün önüne geçmeyi başardı.

Haziran ayından bu yana Araç Satış ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmeleri’nde yaşanan artış yüzde 45 oranını yakalamıştır. Birlik Başkanı Cin, yaşanan artışın devam edeceğini ancak bu süreçte vatandaşların dolandırıcılara karşı dikkatli olmalarında fayda olduğunu belirtmiştir.

Sistemi kullanan güvende kalır

İkinci el satışlarda mağduriyet yaşanmaması adına, 3 Şubat’tan bu yana aktif olarak kullanılan Güvenli Ödeme Sistemi’nden yararlanılmalı. Başkan Cin, sistemin alıcı ve satıcı arasındaki para transferini güvenli bir hale getirdiğinin altını çiziyor. Ödenen paranın satış işlemlerinin gerçekleştirilmeden satıcıya ulaşmasını engelleyen sistem sayesinde vatandaşlar mağdur olmaktan kurtuldu.

Güvenli Ödeme Sistemi’nin nasıl kullanıldığını paylaşan Dursun Cin, bir örnekle durumu daha iyi kavramamıza yardımcı oluyor. “Örneğin, araç satış işlemi yapmak isteyen alıcı veya satıcı herhangi bir kuruluşa başvuru yaparak aracın plaka vb. bilgileri ile kendilerine ait kimlik bilgilerini kaydeder. Kayıt işlemi yapıldıktan sonra araç bedeli aracın kuruluşun belirlediği hesaba yatırılır. Bu aşamadan sonra ilgili tarafların notere giderek satış sözleşmelerine imza atması gerekiyor. İmzalar atıldıktan ve satış işlemi tamamlandıktan sonra, araç bedeli otomatik olarak satıcı tarafına geçer. Bu aşamada satış bedelinin karşı tarafa geçmemiş ve bloke edilmiş olduğu fark edilirse, sistem otomatik olarak araç satış işlemini durdurur.”