Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar 5,55’in altında seyrediyor… FED’in kararı ne olacak?

31 Temmuz sabahında 5.56 seviyesinde başlayan dolar, şu an 5.55’in altında seyrediyor. T.C. Merkez Bankasının faiz indirimi kararının ardından yükseldikten sonra düşüşe geçen doların dün lira karşısındaki güncel alış fiyatı 5,5750 TL iken satış fiyatı 5,5770 TL sularındaydı.

Bugün ise son dört ayın en büyük düşüşünü yaşayan doların alış fiyatı 5,5422 lira, satış fiyatı ise 5,5440 seviyelerinde bulunuyor. Euro 6,17 TL İngiliz sterlini ise 6,78 TL civarında yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise Türkiye’nin düşük faiz dönemine girdiğini açıklarken reel sektör maliyetlerinin düşmesi için her türlü faiz indirimine olumlu baktığını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Haziran ayı enflasyon raporuna odaklananlar, ABD’nin merkez bankası olan FED’in kararını bekliyor. FED’in en az 25 baz puan indirim yapması bekleniyor. FED’in faiz kararı ise bu akşam 21.00’de açıklanacak.

FED’in 25 baz indirim ihtimali yüzde 77

T.C. Merkez Bankası Başkanı’nın bugünkü açıklamasından sonra FED’in alacağı karara odaklanıldı. FED’in 25 baz puan indirimine yüzde 77 ihtimal tanınırken 50 baz puan indirimine ise yüzde 23 ihtimal veriliyor. FED’in 10 yıl aradan sonra atacağı ilk gevşeme adımı olan ve yapılması tahmin edilen indirim tahminleri, TL için olumlu bir durum olarak değerlendiriliyor.

Orta ve uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurabilir

Doların düşmesi genelde olumlu yönde karşılanırken gidişatın olumsuz yöne doğru değişebileceğini öne sürenler de var.

BirGün gazetesinden Havva Gümüşkaya’nın haberine göre ekonomist Cüneyt Akman ve Finans Uzmanı Mustafa Kubilay, doların düşüşünün kısa vadede faydalı olabileceğini ancak orta ve uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Kubilay “Küresel risk iştahının, çoşkusunun neticesinde bizim dolar kurunda da önemli oranda düşüş söz konusu” ifadelerini kullanırken “Piyasada her şey iyi gözükürken kötünün olabileceğini hatırlatmakta fayda vardır. Belki de bu iyimserliklerin süreceği son birkaç haftaya girmiş olabiliriz.” açıklamasında bulundu.