Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar 6,30’a gerileyebilir… Piyasa yorumları ve döviz kurları

ABD Merkez Bankasının (FED) kararının ardından küresel piyasalarda sert bir şekilde aşağı yönlü hareket eden dolar kuru, akşam saatlerinde 6,44 lira ile 6,45 lira bandında işlem gördükten sonra düşüşüne devam etti. 

Küresel piyasalardaki risk iştahı artarken öğle saatine doğru 6,38 liraya kadar düşen dolar/TL paritesi öğleden sonra 6,41 seviyelerinde dengelendi. 

FED’in sınırsız tahvil programını duyurmasından sonra dolar karşısındaki gelişmekte olan ülkelere ait paraların değer kazandığını belirtti. Öte yandan Ziraat FX, dün ABD senatosunun 2 trilyon dolar değerindeki yardım paketini duyurduğunu, bu hamlenin de dolar endeksinde geri çekilmeleri sağladığını belirterek bu durumun gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini desteklediğini kaydetti. 

Bugünkü notunda gelişmekte olan ülkelere ait kurların diğer büyük ekonomilerin birimlerine karşı da değer kazandığını kaydeden ALB Forex, liradaki değer kazancının yanı sıra Avrupa’daki vaka sayısının artmasıyla avronun düşüş sergilediğini belirtti.

Analistler, yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelerin önem taşımayı sürdüğünü kaydetti.

Dolardaki düşüş sürebilir

Ziraat FX, 25 Mart’taki bülteninde “Dün ABD borsalarındaki tarihi yükselişlerinde ardından bu sabah da küresel borsa endekslerinde iştah yüksek. Şu aşamada, koronavirüs salgınının halen kontrol edilememesi aşağı yönlü risklerin gündemde kalmasını sağlasa da, Dolar fonlama stresinin azalmasıyla birlikte piyasalar biraz daha toparlanma isteği gösterebilir.

Bu kapsamda da, gelişmekte olan ülkelerin para birimleriyle birlikte TL’de de alıcılı bir görüntü görebiliriz. Bu sabah 6,40’ın altına sarkma eğiliminde olan kur da, 6,44 direncinin altına kalarak aylık ortalamasının geçtiği 6,30 seviyesine kadar gerileyebilir. Ara destek 6,34 seviyesinde.” ifadelerini kullandı.

Alan Yatırım bugünkü notunda “FED’in açık uçlu parasal genişlemesiyle birlikte dolardaki yükseliş hız kesti. FED’in piyasadaki dolar likiditesi endişelerini rahatlatmak için swap kanalarının da açılmasıyla birlikte gelişen piyasa ülke para birimleri dolar karşısında pozitif bir görünüm sergiliyor.”, “TL ve diğer gelişen piyasa ülke para birimleri majör para birimlerine karşı geçen haftaki değer kayıplarını telafi etme çabası içerisinde.” ifadelerini kullandı.

Dolar kaç TL? 25 Mart döviz kurları

Doviz.com’dan aktarılan bilgilere göre saat 14.56’dan itibaren serbest piyasada doların alış fiyatı 6,4340 liradan, satış fiyatı 6,4364 liradan işlem görüyor.

Avronun alış fiyatı 6,9642 lirada, satış fiyatı 6,9692 lirada bulunuyor. Sterlinin alış fiyatı 7,66 liradan, satış fiyatı 7,665 liradan yapılırken BIST100 endeksi ise 88.743 puandan işlem görüyor.