Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar 6,6 liraya dayandı… 23 Mart döviz kurları

Dolar, küresel çaptaki yükselişine devam ediyor. Uzmanlar, salgının gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde değer kaybına yol açtığını kaydediyor. Doviz.com’dan edinilen bilgilere göre serbest piyasada dolar 6,59 lira, avro 7,04 lira, sterlin 7,64 lira civarında işlem görüyor.

Analistler, yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgınına karşı ilacın bulunamaması gibi nedenlerin küresel piyasalardaki risk iştahının düşük seviyede bulunmasına neden olduğunu belirtti. Düşük risk iştahı, fiyatlamalara etki ederken dolara talebin sürdüğünü kaydeden Ziraat FX, “Şu aşamada piyasanın henüz stabilite kazanamaması doları destekleyeme devam edebilir ki bu da piyasalar için ilave risk demek.” açıklamalarında bulundu. 

Garanti BBVA Yatırım, bugünkü bülteninde Türkiye’deki virüs vakalarının görülmesinin küresel piyasalardaki endişeye bir miktar katkıda bulunduğunu, bu durumun lira üzerinde baskı yaptığını kaydetti.

Jeopolitik riskler varlığını sürdürüyor

Yapı Kredi Yatırım, USD biriminin küresel çapta talep görürken bu talepte yavaşlamanın olduğunu belirtti. “Zira açıklanan destek paketleri ile -virüsün etkisini henüz dengelemese de- göz alıcı boyutta rakamlar dile getiriliyor.” ifadelerini kullanan Yapı Kredi, dolardaki yavaşlamanın düşüşe dönüşmesi için küresel piyasalardaki endişelerin azalması gerektiği öngörüsünde bulundu.

Yapı Kredi Yatırım, yayımladıkları haftanın ilk bülteninde Suriye, ABD yaptırımı gibi meselelerinin gündem dışında kaldığını ancak piyasalardaki risk varlığını oluşturduğunu kaydetti. Yapı Kredi bugünkü notunda “Korona kaynaklı küresel yavaşlama endişeleri ile FED’in – G7 ülke MB’lerinden de indirim kararı geliyor- faiz indirimi TL üzerindeki baskıyı azaltıcı etki yapabilir. Ancak öncesinde piyasadaki dalgalanmanın azalması gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haftanın ilk gününde dolar kaç TL

Lira karşısındaki Amerikan doları, geçtiğimiz hafta yüzde 3’e yakın değer kazandı. Alan Yatırım‘ın aktardığına göre; geçtiğimiz cuma günü yaşanan ABD ekonomisindeki resesyon (durgunluk) endişeleriyle birlikte dolar/TL paritesi 6,5 seviyesinin altında seyretti.

Alan Yatırım, ABD Merkez Bankasının dokuz ülkenin Merkez bankalarına uyguladığı SWAP hamlesinin dolar likiditesine ilişkin endişeleri kısmen azalttığını kaydetti. Alan YatırımKoronavirüs salgınının hız kesmeden yayılmaya devam etmesi gelişen piyasa ülkeleri para birimleri üzerinde baskı yaratıyor.” açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz haftanın son günü lira karşısındaki Amerikan doları yüzde 0,33; lira karşısındaki avro yüzde 0,1 oranında değer kazandı.

Alan Yatırım “Teknik olarak dolar, Türk Lirası karşısında orta vadeli yükseliş trendi ve kısa vadeli yükseliş trendi devam etmektedir. Bununla beraber USDTRY paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 6.6000 ve 6.6600’de, destek seviyeleri ise 6.5500 ve 6.4900’de bulunmaktadır.”, “Teknik olarak Euro, Türk lirası karşısında orta vadeli yükseliş trendi, kısa vadeli düşüş trendi devam etmektedir. Bununla beraber EURTRY paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 7.0700 ve 7.1500’de, destek seviyeleri ise 6.9900 ve 6.9100’de bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.