Kategoriler
Gündem

Dolar baskı altında, lira zayıfladı… Döviz kurları ve piyasa yorumları

Dolar 7 lira 35 kuruştan, avro 8 lira 71 kuruştan, sterlin ise 9 lira 64 kuruştan işlem görüyor. ABD doları, önceki kapanışının yüzde 35 üstündeyken euro, yüzde 0,88 değer kazancında. Sterlin ise yüzde 0,82 yukarıda.

Aşı çalışmaları, vaka sayıları, döviz kurları, altın fiyatları, ABD Kongresi’ndeki teşvik paketi görüşmeleri, ABD ile Çin ilişkileri, Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilemeler ve makroekonomik veriler, piyasaların gündemindeyken Ziraat Yatırım, piyasalardaki risk iştahının olumlu yönde olduğunu belirtti.

Dolar baskı altında

Ziraat’in FX Bülteni’nde dün dolar endeksi (DXY)’nin küresel çapta değer kaybettiği, DXY’nin bu sabah da baskı altında olduğu bildirildi.

Bugünkü bülteninde “Yaşanan düşüşlerinde ardından Dolar’da cuma günü başlayan ve hafta başında devam eden kısa vadeli toparlanma isteği gözlemiştik. Dolardaki dünkü baskıyla da EURUSD paritesinin tekrar 1,18 seviyesinin üzerine çıktığını izliyoruz.” diyen Ziraat Yatırım, EURUSD paritesindeki yükseliş eğiliminin desteğiyle dolar/TL paritesinin de 7 lira 35 kuruşun altında kalabileceğini kaydetti.

Türkiye’nin beş yıllık risk priminin 540 seviyesine kadar gerilediğini aktaran Ziraat, lira karşısındaki Amerikan doları hakkında “Kurda 7,35’in üzerinde bir hareketlilik yaşanması durumunda ise 7,42 tepki gelebilecek direnç olarak izlenebilir. Öte yandan, olası geri çekilmelerde 7,27 ve 7,20 sıralı destekler olarak takip edilebilir.” yorumlarında bulundu.

TL zayıf görünüm sergiledi

Bugünkü bülteninde, “Salı günü TCMB’nin kurda yaşanan hareketliliğe önlem olarak ilave likidite imkânlarını kademeli olarak azaltılacağını ve piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitlerini sıfırlanacağını duyurmasının ardından döviz kurlarında aşağı yönlü bir hareket izlenmişti.” ifadelerini kullanan Alan Yatırım, doların global bazda değer kaybetmesine rağmen Türk lirasının dolar karşısında zayıf bir görünüm sergilediğini kaydetti.

Alan Yatırım, bununla birlikte liranın, gelişen ülkelerin para birimlerinden negatif olarak ayrıştığını dile getirdi. Lira karşısındaki Amerikan dolarında orta ve kısa vadeli yükseliş trendinin bulunduğunu belirten Alan Yatırım, kurdaki kısa vadeli dirençlerin 7,37 ve 7,44’te bulunduğunu, desteklerin ise 7,30 ile 7,23 lirada konumlandığını kaydetti.